Ο ΠτΔ παρέλαβε την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2022 από το Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Λευτέρη Χριστοφόρου, στην παρουσία του επικεφαλής του Γραφείου του κ. Χριστοφόρου, κ. Θεοδόση Τσιόλα.

Παραδίδοντας την έκθεση, ο κ. Χριστοφόρου είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Συνέδριο διασφαλίζει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και φροντίζει ώστε και το τελευταίο ευρώ να αξιοποιείται, σημειώνοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που αξιοποιεί αυτά τα κονδύλια.

Όπως είπε, η έκθεση αφορά τα έσοδα και δαπάνες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «με τον φίλο Λευτέρη, μας συνδέει διαχρονική φιλία» και η κοινή πεποίθηση για την παρουσία και την ισχυρή εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στους θεσμούς της ΕΕ.

«Και στο πλαίσιο αυτό να σημειώσω τον σημαντικό ρόλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είμαστε περήφανοι που η χώρα μας είναι ανάμεσα στις τέσσερεις πρώτες στην απορρόφηση κονδυλίων και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το ενισχύσουμε αυτό», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε ότι «στις προηγούμενες συναντήσεις μας έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων για το Ταμείο Ανάκαμψης που όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του σε μια δύσκολη περίοδο για τα κράτη μέλη και ως Κυπριακή Δημοκρατία πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσα από το ταμείο».

Πρόσθεσε ότι το ταμείο ανάκαμψης αποτελεί σημαντικό όραμα της ΕΕ που βοηθά κράτη μέλη και είναι οδηγός για να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που είναι προτεραιότητες.

Είπε ακόμη ότι «στο Υπουργικό Συμβούλιο είπα ότι πρόκειται για το θετικό μνημόνιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να το προσεγγίσουμε όπως το μνημόνιο 2013 στην εφαρμογή του από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η προσέγγιση του μνημονίου από την προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν πάρα πολύ ορθή και εξήρε τον ρόλο του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη.

Τέλος, ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να έχει ισχυρή παροσία στην ΕΕ», σημειώνοντας ότι «η ένταξη μας στην ΕΕ είναι η σημαντικότερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από ιδρύσεως της».