Ο ΠτΔ θα προβεί σε αναλυτικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου

Ο ΠτΔ θα προβεί σε αναλυτικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευρείας σύσκεψης με θέμα «Κράτος Πρόνοιας-Κοινωνία Χωρίς Αποκλεισμούς».

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη σε μερικούς μήνες και της επιθυμίας του για απολογισμό των δράσεων και του έργου της Κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη που αφορά την ενότητα κράτος προνοίας – κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και του μέχρι σήμερα παραχθέντος έργου και αποτελεσμάτων.

Ανάλογος προγραμματισμός απολογισμού θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και μήνες, ώστε να δοθεί στην κοινωνία των πολιτών μία πλήρης εικόνα του επιτελεσθέντος έργου από την παρούσα Κυβέρνηση σε όλους τους τομείς πολιτικής με βάση τις προγραμματικές εξαγγελίες του Προέδρου κατά την ανάδειξή του στην Προεδρία.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη εξετάστηκε η υλοποίηση του Προγράμματος του Προέδρου για ένα κράτος πρόνοιας και μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και η μέχρι σήμερα υλοποίηση, αλλά και πρόοδος σε σημαντικές πτυχές που αφορούν τις πολιτικές του κράτους, όχι μόνο έναντι των ευάλωτών ομάδων, αλλά και του συνόλου των πολιτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος θα παραθέσει δημοσιογραφική διάσκεψη τις αμέσως επόμενες ημέρες ώστε να προβεί σε αναλυτικό απολογισμό του έργου της Κυβέρνησης όσον αφορά την ενότητα κράτος πρόνοιας- κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, ενώ με συγκεκριμένο πρόγραμμα τους επόμενους των μηνών θα παραθέσει πλήρη στοιχεία κατά κεφάλαιο πολιτικής, έτσι ώστε σωρευτικά να αποτελούν τον συνολικό απολογισμό του έργου που έχει επιτελεστεί αλλά και του προϋπολογισμού του κληροδοτήματος της Κυβέρνησης με βάση το εθνικό σχέδιο Κύπρος – το Αύριο».

Ερωτηθείς πώς κρίνεται ο απολογισμός για το έργο της Κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι «κρίνεται αρκετά θετικός ο απολογισμός. Αναφέρομαι στα όσα εξετάστηκαν σήμερα κατά τη σύσκεψη που είχε να κάνει με την ενότητα ‘κράτος πρόνοιας – κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς’, και τις επόμενες των ημερών ο Πρόεδρος θα παραθέσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία που αφορούν τη συγκεκριμένη ενότητα».

Σε ερώτηση αν δεν είναι αρκετά νωρίς για να ξεκινήσει αυτός ο απολογισμός δεδομένου ότι ακόμη υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να γίνουν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βεβαίως υπάρχουν πολιτικές και δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κατά τον απολογισμό, ο Πρόεδρος θα αναφερθεί βεβαίως σε όσα έχουν υλοποιηθεί από την ανάληψη των καθηκόντων του, σε όσα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και βεβαίως σε όσα περιλαμβάνονται στο κληροδότημα Σχέδιο ‘Κύπρος – Το Αύριο’, που θα αφήσει η παρούσα Κυβέρνηση στην επόμενη.

Θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να γίνει αυτός ο απολογισμός καθώς θα πρέπει να συλλεχθεί σωρεία στοιχείων και δεδομένων από διάφορα Υπουργεία και είναι πολλές οι ενότητες, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν. Επομένως, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος».

Σε ερώτηση για το τι συζητήθηκε σήμερα κατά τη σύσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκαν «τα θέματα που αφορούν την ενότητα κοινωνική συνοχή, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρίες, τις ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού όπως τα άτομα με αυτισμό, την ενότητα για στήριξη των παιδιών, των γυναικών και της οικογένειας, τη στεγαστική πολιτική και άλλα. Όλα τα στοιχεία για όλες τις ενότητες σε πλήρη ανάλυση θα παρατεθούν από τον ίδιο τον Πρόεδρο τις αμέσως επόμενες μέρες».