Ο ΠτΔ ενημέρωσε τους Προέδρους Ανωτάτων Δικαστηρίων της ΕΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία του Δικτύου Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της ΕΕ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία του Δικτύου Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της ΕΕ, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνά Νικολάου και του Κυβερνητικού Εκπροσώποιυ κ. Πρόδρομου Προδρόμου.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρωνας Νικολάτος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο φιλοξενεί το συνέδριο του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της ΕΕ.

Σήμερα το πρωί γίναμε δεκτοί από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας σε μια φιλοφρονητική επίσκεψη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο περιλαμβάνει δέκα Προέδρους Ανωτάτων Δικαστηρίων κρατών μελών της ΕΕ και στο συνέδριο θα συζητηθούν θέματα περιλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και του κράτους δικαίου».

Σε ερώτηση ο κ. Νικολάτος είπε ότι σε αυτές τις επαφές και συνέδρια «γίνεται ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Προέδρων κρατών μελών με διαφορετικά νομικά και δικαστικά συστήματα και πάντα υπάρχει όφελος για όλους».

Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συνέδρους και για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που γίνονται από την Τουρκία εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στα τελευταία γεγονότα, αλλά και στο μεγάλο πρόβλημα της κατοχής».

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου είπε ότι «η κυπριακή δικαιοσύνη στέκει πάρα πολύ ψηλά από πλευράς ανεξαρτησίας, είναι εντελώς ανεξάρτητη από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία και δεν υπήρξε ποτέ παρέμβαση στην ανεξαρτησία.

Η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».