Ο ΠτΔ ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίασης του Συμβουλίου Αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Γιώργου Βασιλείου.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Ι. Κούσιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα ενημέρωσε για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, όπου εκτός ημερήσιας διάταξης έθεσε τα θέματα των εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας, τόσο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, που γίνονται κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ όσο και για τις επεμβάσεις και ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Επίσης, ειδική αναφορά έγινε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 1η και 2α Οκτωβρίου και ανάλυσε τα Συμπεράσματα αυτά.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στην επιστολή που απέστειλε στις 19 Οκτωβρίου στον ΓΓ των ΗΕ με την οποία γνωστοποιούσε την πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε στις συνομιλίες κατόπιν και της εκδήλωσης πρωτοβουλίας από τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ και αναφέρθηκε επίσης στο περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του ΓΓ των ΗΕ ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 2020.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μπόρις Τζόνσον, με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας κ. Ζοζέπ Μπορέλ.

Ειδική αναφορά έγινε για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ και για το τι διημείφθη μεταξύ τους.

Οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν τις απόψεις τους τόσο για την ουσία του Κυπριακού όσο και για τη συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς στην άτυπη πενταμερή την οποία προτίθεται να συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι θέση κάποιων κομμάτων είναι να μη μεταβεί η πλευρά μας στην πενταμερή διότι μπορεί να προκύψουν αρνητικές εξελίξεις, ενώ άλλα κόμματα θεωρούν ότι πρέπει να μεταβεί διότι μόνο έτσι θα σταματήσουν τα τετελεσμένα από την Τουρκία, και ερωτηθείς ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι θα συμμετάσχουμε στην άτυπη πενταμερή την οποία θα συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ, κάτι εξάλλου που επανειλημμένως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και που επίσης είχε εκφράσει με την επιστολή που είχε αποστείλει στον ΓΓ των ΗΕ».

Ερωτηθείς αν η θέση της Κυβέρνησης ισχύει έστω και αν θα συνεχίζονται οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και οι έκνομές της ενέργειες στην Αμμόχωστο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ενέργειες όπως αυτές δεν συμβάλλουν με κανένα τρόπο στη δημιουργία ενός καλού κλίματος για συνέχιση των συνομιλιών.

Εντούτοις πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για μια άτυπη πενταμερή στην οποία ουσιαστικά θα απασχοληθούν οι συμμετέχοντες με τα διαδικαστικά για τη συνέχιση των συνομιλιών».

Ερωτηθείς ο κ. Κούσιος είπε ότι παρόλο που το θέμα της πανδημίας δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, εντούτοις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς «για τις προθέσεις της Κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι «συνέρχεται απόψε στις 7.45μμ, το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συζητήσει τις προτάσεις της διυπουργικής επιτροπής όπως αυτές έχουν καταρτιστεί χθες. Θα πρέπει να αναμένουμε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και θα γίνουν ανακοινώσεις για τα μέτρα από τον Υπουργό Υγείας, ενώ θα προηγηθεί Διάγγελμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν απόψεις για το θέμα αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πολιτικός αρχηγός εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολύ σκληρά τα μέτρα που τροχοδρομεί η Κυβέρνηση σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Κούσιος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις προθέσεις της Κυβέρνησης όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την πανδημία του κορωνοϊού. Θα πρέπει να περιμένουμε τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πρέπει, όμως, να σημειώσω ότι η Κυβέρνηση σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνει τις αποφάσεις της στηριζόμενη τόσο στις απόψεις των συμβούλων επιδημιολόγων – και τις λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη – αλλά λαμβάνει υπόψη και άλλες παραμέτρους που επανειλημμένως έχουμε εξηγήσει, όπως, για παράδειγμα, η οικονομία, η παιδεία, η κοινωνική ζωή, η καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Πρωταρχικός στόχος είναι η διαφύλαξη της υγείας των συμπολιτών μας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχει διαμορφωθεί μια πρόταση από τη διυπουργική επιτροπή που θα υποβληθεί απόψε στο Υπουργικό Συμβούλιο για συζήτηση και για λήψη τελικής απόφασης».