Ο ΠτΔ άκουσε τις εισηγήσεις και προτάσεις από οργανώσεις, για την διαφθορά

Ο ΠτΔ άκουσε τις εισηγήσεις και προτάσεις από οργανώσεις, για την διαφθορά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με οργανωμένα σύνολα ελέγχου κατά της διαφθοράς.

Μετά τη σύσκεψη, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας δήλωσε στα ΜΜΕ ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν «εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους σε σχέση με περαιτέρω δράσεις ενίσχυσης της διαφάνειας, αλλά και καταπολέμησης της διαφθοράς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Cyprus Integrity Forum, της Παράλληλης Βουλής, της οργάνωσης Οξυγόνου, του Cyprus Forum, του Συνδέσμου Εσωτερικών Ελεγκτών, του Κυπριακού Ινστιτούτου Ελέγχου Συστημάτων Πληροφορικής και του Οργανισμού Νεολαίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε στους παρευρισκόμενους την αποφασιστικότητα και την πολιτική του βούληση να αναληφθούν δράσεις για περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λογοδοσίας, για ενίσχυση της διαφάνειας και για αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για τις μέχρι στιγμής δράσεις της Κυβέρνησης, όπως είναι, για παράδειγμα, τα νομοσχέδια που κατέθεσε η Κυβέρνηση και ψηφίστηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αναφέρθηκε, επίσης, στα εκκρεμούντα νομοσχέδια, είτε βρίσκονται ενώπιον της Βουλής είτε βρίσκονται για επεξεργασία σε Υπουργεία ή σε άλλους φορείς, και έκανε εκτενή αναφορά στις συστάσεις που καταγράφονται σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως είναι η GRECO, η Moneyval, και στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενημερώνοντας σε αυτό το πλαίσιο τους παρευρισκόμενους για την παρούσα κατάσταση σε σχέση με την υλοποίηση αυτών των συστάσεων, παράλληλα ανέφερε και τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να υιοθετηθούν συστάσεις ή προτάσεις των διεθνών αυτών οργανισμών, προτάσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να υιοθετηθούν.

Ο Πρόεδρος άκουσε τις εισηγήσεις και προτάσεις των συμμετεχόντων με πολλή προσοχή και τους ευχαρίστησε για την εδώ παρουσία τους και τη δημιουργική συμβολή τους.

Τέλος, οι προτάσεις που κατατέθηκαν τόσο στη σύσκεψη της Παρασκευής στην οποία συμμετείχαν θεσμικοί παράγοντες, αλλά και οι εισηγήσεις που κατατέθηκαν σήμερα θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και θα αποτελέσουν μέρος μιας ολοκληρωμένης δέσμης προτάσεων που θα παρουσιάσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημοσίως την επόμενη περίοδο, προτάσεις που υπηρετούν και ενισχύουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και το κράτος δικαίου».

Check Also

Επιτέθηκαν με πέτρες στο επιτελείο Χριστοδουλίδη, στη Λεμεσό

Επίθεση με πέτρες από αγνώστους δέχθηκε το επιτελείο του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της …

Επιχείρηση αστυνόμευσης στη Χλώρακα – Έριξαν πέτρες σε αστυνομικούς

Επιχείρηση αστυνόμευσης στη Χλώρακα – Έριξαν πέτρες σε αστυνομικούς Συντονισμένη επιχείρηση ελέγχων στην περιοχή Χλώρακας, …