Ο Πρόεδρος του Ε.Κ. άνοιξε το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για άτομα με αναπηρίες

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, απηύθυνε την εναρκτήρια ομιλία στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για άτομα με αναπηρίες, το οποίο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τις Αναπηρίες, και το οποίο έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην αίθουσα της ολομέλειας στις Βρυξέλλες.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε περισσότερους από 700 ακτιβιστές και αντιπροσώπους οργανώσεων που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρίες από ολόκληρη την Ευρώπη, Ευρωβουλευτές και εκπροσώπους άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για άτομα με αναπηρίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η πλήρης συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος δήλωσε:

«Η δέσμευσή μας να βελτιώσουμε την ζωή των ατόμων με αναπηρίες βασίζεται στις αξίες μας ως Ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένης της προσήλωσής μας στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της ένταξης όλων των ατόμων στην κοινωνία. Οι αξίες αυτές θα πρέπει να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να ζήσει μια ανεξάρτητη ζωή και να διασφαλιστεί ότι η κοινωνία μας ενδυναμώνει τους πάντες.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν Ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από το δικαίωμα ψήφου λόγω αναπηρίας. Η κατάσταση αυτή δεν είναι καθησυχαστική σε όλα τα κράτη μέλη, γι’ αυτό έχω στείλει επιστολές σε όλους τους αρχηγούς κρατών ούτως ώστε να διασφαλίσουν τη δημοκρατική συμμετοχή στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διασφαλίσει ακόμη ότι η επικείμενη θεσμική εκστρατεία πληροφόρησης θα είναι προσιτή σε όλους. Η Ευρώπη διέρχεται από μια μεταρρυθμιστική διαδικασία που θα μας επηρεάσει όλους. Ο καθένας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στη συζήτηση αυτή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζω το σύνθημα του ευρωπαϊκού φόρουμ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες “Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς” προσθέτοντας επίσης ότι καμία απόφαση που αφορά την Ευρώπη δεν θα πρέπει να ληφθεί χωρίς τη συμμετοχή σας ».