Ο Πρόεδρος της Κένυας ανακοίνωσε την ήττα των ένοπλων ισλαμιστών

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι οι ένοπλοι ισλαμιστές που είχαν καταλάβει από το Σάββατο το εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι και κρατούσαν ομήρους πολλούς ανθρώπους, ηττήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του.

“Ταπεινώσαμε και νικήσαμε αυτούς που μας επιτέθηκαν. Ως έθνος ματώσαμε αλλά δεν σκύψαμε το κεφάλι”, δήλωσε ο Κενυάτα, διευκρινίζοντας ότι “πέντε τρομοκράτες σκοτώθηκαν από σφαίρες και 11 ύποπτοι συνελήφθησαν”.

 Οι απώλειές μας είναι τεράστιες”, παραδέχτηκε ο πρόεδρος, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε στο λαό.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της επίθεσης από τους ισλαμιστές και των επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 61 πολίτες και 6 στρατιώτες.

Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν όλοι τους σκοτώθηκαν από σφαίρες ή αν μεταξύ αυτών είναι και άνθρωποι που καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια, καθώς ορισμένα από τα επίπεδα του εμπορικού κέντρου κατέρρευσαν.

Συνολικά 62 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Ο Κενυάτα τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες στην επίθεση, που αποδίδεται στους Σομαλούς ισλαμιστές αντάρτες αλ Σεμπάμπ, μετείχαν και 2-3 Αμερικανοί πολίτες καθώς και μία Βρετανίδα.

Πρόσθεσε ότι ειδικοί της σήμανσης και των ιατροδικαστικών υπηρεσιών εργάζονται ήδη για να προσδιορίσουν την εθνικότητα των “τρομοκρατών”.

Ο πρόεδρος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, από αύριο Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή.

Δεκάδες Αμερικανοί πολίτες επέλεξαν τα τελευταία χρόνια να εγκαταλείψουν τη ζωή τους στις ΗΠΑ προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ της Σομαλίας οι οποίοι ευθύνονται για την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ της Κένυας.

Μολονότι το FBI ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν 2-3 από τους δράστες της επιχείρησης αυτής είναι Αμερικανοί, στη σομαλική κοινότητα των ΗΠΑ επικρατεί έντονη νευρικότητα.

Σύμφωνα άλλωστε με την υπουργό Εξωτερικών της Κένυας Αμίνα Μοχάμεντ, τουλάχιστον ένας από τους ενόπλους καταγόταν από τη Μινεσότα, την Πολιτεία που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Σομαλών στις ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 20 νέοι καταγόμενοι από την Πολιτεία αυτή στρατολογήθηκαν από τους Σεμπάμπ (σ.σ. η λέξη σημαίνει “νέοι” στα αραβικά), μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.