Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την ετήσια έκθεση της ΡΑΕΚ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για το 2015.

Επιδίδοντας την ετήσια έκθεση, ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Ανδρέας Πουλικάς είπε ότι στην έκθεση καταγράφονται «σημαντικές αποφάσεις για το ενεργειακό μέλλον του τόπου μας, σημαντικές αποφάσεις για το νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού και έχει δοθεί εντολή στο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς και διανομής για να προχωρήσει με τις λεπτομέρειες και το 2016 να έχουμε έτοιμους τους νέους κανόνες αγοράς.

Έχει παρθεί ρυθμιστική απόφαση για τη μεθοδολογία διατιμήσεων και είναι η πρώτη φορά για την Κύπρο που πλέον οι διατιμήσεις θα είναι στο σκεπτικό του επιτρεπόμενου εισοδήματος για την επόμενη πενταετία. Ήδη βρισκόμαστε σε συσκέψεις με την Αρχή Ηλεκτρισμού, έχουμε καθορίσει το βαθμό απόδοσης της ΑΗΚ όσον αφορά τα οικονομικά της και έχουμε δώσει και ποσοστά μείωσης των εσόδων της ΑΗΚ για την επόμενη πενταετία ώστε να επωφεληθεί ο καταναλωτής».

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος είπε ότι «το έργο που επιτελείτε είναι εξαίρετο, και σας συγχαίρω», προσθέτοντας ότι παρακολουθεί με προσοχή τις προσπάθειες και το έργο της ΡΑΕΚ.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Πουλικάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η έκθεση της Αρχής περιλαμβάνει και την ετήσια έκθεση του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Κύπρου.

Κατά το 2015 υπήρξαν σημαντικές αποφάσεις από τη ΡΑΕΚ για το νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού και τη μεθοδολογία διατιμήσεων. Πρόκειται για αποφάσεις που θα πάρουν την Κύπρο σε μια νέα ενεργειακή εποχή, την εποχή της Ενεργειακής Ένωσης, όπως έχει ανακοινωθεί πρόσφατα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Πρόσθεσε ότι το 2016 το τελικό προσχέδιο για τους κανόνες αγοράς θα είναι έτοιμο.

Είπε ακόμη ότι αναφορικά «με το λογιστικό και λειτουργικό διαχωρισμό της ΑΗΚ αναμένεται την 1η Δεκεμβρίου 2016 Να εφαρμοστεί ο λειτουργικός διαχωρισμός και την 1η Απριλίου 2017 θα γίνει ο πρώτος έλεγχος για το κατά πόσο είναι συμβατός ο λειτουργικός διαχωρισμός της ΑΗΚ με τη ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ».