Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Εσπεν Μπαρθ Άιντε.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Άιντε δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι είχε μια καλή, χρήσιμη και παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο και πως στη συνέχεια θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και θα έχει περισσότερα να πει στη συνέχεια.

Πρόσθεσε ότι «συζητούμε την κατάσταση μετά το Μοντ Πελεράν 2 το οποίο ήταν οπισθοδρόμηση διότι δεν καταφέραμε να πετύχουμε όλα όσα αναμέναμε». Σημείωσε επίσης ότι οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει ότι χρειάζονται μια σύντομη περίοδο ανασκόπησης για να σκεφτούν πώς προχωρούν.

«Πιστεύω ότι αυτή η περίοδος τώρα τελειώνει και είμαι εδώ για να ακούσω τους δύο ηγέτες, να ακούσω τις απόψεις τους και τι μέλλει γενέσθει. Αυτή είναι μια διαδικασία υπό τους ηγέτες. Οι ηγέτες έχουν την πλήρη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του ΓΓ και εμού. Αλλά είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν για το ποια είναι τα σωστά βήματα τώρα».

Ερωτηθείς αν θα μεταφέρει κάποιο μήνυμα στον κ. Ακκιντζί είπε ότι «εργαζόμαστε για να δούμε πώς μπορούμε να επαναφέρουμε τη δυναμική που υπήρχε αλλά αυτό πρέπει να αποτελέσει απόφαση που θα πάρουν οι ηγέτες».

Κληθείς να πει τι πήγε λάθος στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Άιντε είπε ότι «είναι εύκολο να πούμε τι πήγε λάθος. Δεν μπορέσαμε να πετύχουμε σύγκλιση σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Φυσικά είχαμε αριθμό θεμάτων για τα οποία δεν είχαμε συγκλίσεις και αυτό το κάναμε στη συνέχεια ή θα το κάνoυμε αργότερα. Έτσι καταρχήν αυτό ήταν άλλο ένα πράγμα για το οποίο δεν είχαμε συμφωνία αλλά εφόσον αυτό έγινε στο Μοντ Πελεράν όπου υπήρχαν μεγάλες ελπίδες και προσδοκίες για εκείνες τις συγκεκριμένες συναντήσεις, δημιουργήθηκε μια ύφεση στο κλίμα που υπήρχε στις συνομιλίες. Προσωπικά δεν βλέπω αγεφύρωτα θέματα αλλά έχει να κάνει πολύ με το πώς τοποθετείς τα πράγματα σε σειρά».

Ερωτηθείς αν η στάση του κ. Ερντογάν δημιούργησε προβλήματα στη διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. Άιντε είπε ότι «βασικά θα έλεγα ότι αυτή είναι μια διαδικασία καθοδηγούμενη από τους ηγέτες. Ηγούνται οι ηγέτες στην Κύπρο. Βρίσκονταν μαζί. Δεν μπόρεσαν να πετύχουν τις συμφωνίες» που ελπίζαμε να επιτευχθούν.