Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απαξιώσει το θεσμό

Ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ήταν καλεσμένος σήμερα  στη πρωινή εκπομπή του PARAPOLITIKA FM των δημοσιογράφων Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένου.

httpv://www.youtube.com/watch?v=AbG6DExLaK0

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΘΕΣΜΟΥ

Γ.ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχει μία κόντρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ότι σηκώνετε τους τόνους. Ο Παναγιώτης μου επισήμανε, ότι από την τότε ιστορία με τον Καμμένο και το έγγραφο και τον κύριο Ζώη που το έμαθε ενώ βρισκόταν σε τηλεοπτική συζήτηση, δεν έχει επισκεφτεί ο κύριος Καμμένος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Π. Τζένος: Και δεν πρόκειται, εγώ λέω. Έτσι λέει το ρεπορτάζ τουλάχιστον.

Τ. Κουίκ: Γιάννη, καταρχήν να σου υπενθυμίσω, ότι πριν από δέκα μέρες ο Πρόεδρος Πάνος Καμμένος έστειλε στον κύριο Παπούλια αίτημα για να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Το οποίο απέρριψε ο Κύριος Σαμαράς. Αυτό σημαίνει συνεπώς, ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα ο κύριος Καμμένος να πάει και να συναντηθεί με τον Παπούλια. Αυτό είναι δεδομένο.

Π. Τζένος: Το ανάποδο λέμε εμείς. Ότι ο κύριος Παπούλιας δεν επιδιώκει να υπάρξει ραντεβού με τον κύριο Καμμένο.

Τ. Κουίκ: Α., αυτό δεν με ενδιαφέρει!! Αυτό το οποίο όμως είπε ο κύριος Καμμένος χτές το βράδυ, το οποίο το είπε και στα «Παραπολιτικά» την εφημερίδα, είναι ότι «καλό θα είναι ο κύριος Παπούλιας να διευκολύνει με την παραίτησή του».
Λυπάμαι, αλλά ήταν κοινοβουλευτικός άντρας ο οποίος στα τελευταία του θέλει να απαξιώσει ένα θεσμό (της Προεδρίας της Δημοκρατίας), που εγώ τουλάχιστον τον τιμώ. Εκείνος δεν τον τίμησε.

Π. Τζένος: Γιατί τον απαξιώνει;

Τ. Κουίκ: Θα επαναλάβω την φράση μου ότι έγινε «νεροκουβαλητής της συγκυβέρνησης».
Δεν ξέρω αν είναι τόσο υπέρ του Σαμαρά ή θέλει να προστατεύσει το πασοκικό, παπανδρεϊκό σύστημα, υπενθυμίζοντας – χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι – ότι ήταν και δανειστής του «Κωλόσπιτου» του πατέρα του Γιώργου Παπανδρέου, όπως είχε πει ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος ο μακαρίτης.  Ταυτόχρονα έχει απαξιώσει την Βουλή με τις αλλεπάλληλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Και να υπενθυμίσω και το χειρότερο από όλα το οποίο συνέβη:
Την 28η Οκτωβρίου του 2011, σηκώθηκε και έφυγε από την καρέκλα του στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης και μπήκε σε ένα αεροπλάνο και έφυγε σκαστά από την πόλη για γυρίσει στην Αθήνα. Αυτά λοιπόν δεν γίνονται. Ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν σηκώνεται από την καρέκλα του.

Π. Τζένος: Εντάξει. Τώρα όμως εδώ το χοντραίνετε.

Τ. Κουίκ: Τα έλεγα και στο «KONTRA Channel» αυτά.
Π. Τζένος: Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι ο κύριος Παπούλιας είναι ένας θεσμός. Ο κορυφαίος θεσμός.

Τ. Κουίκ: Βεβαίως.

Π. Τζένος: Όταν λοιπόν βγαίνουν βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και λένε ότι ο κύριος Παπούλιας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, (βγάζω το κύριος Παπούλιας και αφήνω το θεσμό), συμπεριφέρεται ως «νεροκουβαλητής» της κυβέρνησης ή ότι εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα που έχουν να κάνουν με το Παπανδρέου ή δεν ξέρω με ποιον άλλον, εκεί αρχίζει και υπάρχει πρόβλημα σε όλο το σύστημα. Στην δομή του συστήματος.

Τ. Κουίκ: Κανένα. Το πρόβλημα το δημιουργεί ο ίδιος με την συμπεριφορά του. Θέλω πραγματικά να ερωτηθεί ο κόσμος για το θέμα αυτό και δεν αποτελεί σημερινή – με την ιδιότητα του πολιτικού – θέση μου. Αυτά έλεγα ΚΑΙ ως Δημοσιογράφος κι έχω μάθει αυτά που έλεγα ως Δημοσιογράφος να μην τα κουκουλώνω τώρα ως πολιτικός!

Όπως μου είχε πει κάποτε κι ένας Βουλευτής μέσα στο Κοινοβούλιο, πριν από ενάμιση χρόνο, «πάψε να συμπεριφέρεσαι ως δημοσιογράφος, μίλα ως πολιτικός» και του απάντησα ότι «αν μιλήσω σαν πολιτικάντης όπως εσύ, εγώ θα καταστραφώ. Θα μιλάω όπως με ξέρει ο κόσμος».

Γ. Κουρτάκης: Σωστό είναι αυτό, γιατί δεν μπορεί να βγάζεις το κοστούμι του δημοσιογράφου και να φοράς αυτό του πολιτικού.

Τ. Κουίκ: Δεν μπορώ, δηλαδή, άλλα να λέω κι άλλα να κάνω! Δεν γίνεται! Κι επιπλέον, εκείνος, ο οποίος πρέπει να τιμά τον θεσμό με την συμπεριφορά του, είναι εκείνος που τον υπηρετεί! Εγώ πάντως τον θεσμό, ναι, τον τιμώ.

Γ. Κουρτάκης: Οπότε εσείς, επισήμως, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ζητάτε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας…

Τ. Κουίκ: Για να διευκολύνει για τις εκλογές, Γιάννη… Να διευκολύνει, για να πάμε γρήγορα σε εκλογές. Δεν μπορεί η χώρα να είναι σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αυτό είναι καταστροφή για την αγορά.

ΑΝΕΛ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Π. Τζένος: Πάντως δεν σας βολεύουν οι εκλογές, μια και ξεκινήσαμε με τις δημοσκοπήσεις και με την συνεργασία των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ με την ΜETRON ANALYSIS. Φαίνεται, από τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ οριακά να εξασφαλίζουν το 3%, που θα τους επιτρέψει να μπούνε στην επόμενη Βουλή!

Τ. Κουίκ: Είμαστε απαρέγκλιτοι στο Πρόγραμμα μας και δεν κάνουμε «κωλοτούμπες». Δεν κάνουμε διαφορετικές ερμηνείες των προθέσεων μας σε καθημερινή βάση.
Και να σας πω κάτι; Θέλουμε δραμαμίνες, όταν ακούω για παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος για το θέμα του χρέους κάθε μέρα λέει και κάτι άλλο. Εκεί πράγματι λες «να πάρω μια δραμαμίνη για να μην ζαλίζομαι»…

Όχι, εμείς με το κεφάλι ΟΡΘΙΟ θα πέσουμε, αν είναι να πέσουμε. Ο κόσμος θα αποφασίσει, αλλά να υπενθυμίσω τι είπε κι ο Επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων Public Issue: Ό, τι και να κάνουν (από τη συγκυβέρνηση), ακόμη και στις Ευρωεκλογές που προσπάθησαν να τους διαλύσουν, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ, ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

Γ. Κουρτάκης: Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι δεν θα έχουμε «εκπλήξεις» στους εναπομείναντες βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, σε σχέση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας…

Τ. Κουίκ: Δεν θέλω να πω, σας παρακαλώ, ποιος παραγωγικός κλάδος το είπε αυτό, αλλά όμως μας ελέχθη το εξής:

«Ξέρουμε ότι ο Σαμαράς τελείωσε, ξέρουμε ότι έρχεται πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, ξέρουμε όμως ότι εσείς (οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ) είσαστε η ΕΓΓΥΗΣΗ και πρέπει να στηριχθείτε για να τραβάτε «γκέμια – χαλινάρια» στην όποια επόμενη κυβέρνηση, ακόμη και «διευρυμένης σύνθεσης».

Διότι τα πράγματα δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή, όπως είναι σήμερα. Εμείς αμφιβάλλουμε – το έχει κι ο Πάνος Καμμένος – αν θα υπάρχουν Σαμαράς και Βενιζέλος κι ότι σίγουρα «νέες δυνάμεις» θα ξεπηδήσουν, κυρίως, από τον χώρο της Κεντροδεξιάς…

Οπότε όλο αυτό το πράγμα θα πάει μαζί, πέρα από τα σενάρια που κυκλοφορούν, ότι είναι πολύ πιθανό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με τα ποσοστά, να κάνουν νέα συγκυβέρνηση…

Γ. Κουρτάκης: Δεν αποκλείεται αυτό, εγώ θεωρώ, ότι είναι ένα από τα πιο πιθανά σενάρια!

Τ. Κουίκ: Ναι, ναι Γιάννη κι εγώ το ίδιο (θεωρώ).
Γ. Κουρτάκης: Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη περίπτωση που ΔΕΝ συγκροτηθεί κυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, είναι «στο τραπέζι»;

Τ. Κουίκ: Γιάννη, θα σου πω το εξής:

Στο τραπέζι» είναι το τι κάνουμε ΤΩΡΑ, για να «ρίξουμε» αυτή την κυβέρνηση. Να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Επιδιώκουμε ad hoc καταστάσεις και συνεργασίες, όπως είναι τα «Κόκκινα Δάνεια».

Είμαστε μέσα στη θάλασσα, «μεσοπέλαγα», πνιγόμαστε… και πρέπει «να βγούμε στην στεριά…
Δεν μπορώ την ώρα που προσπαθώ να σωθώ για να βγω στη στεριά, να με ρωτάς «όταν θα βγεις στην στεριά, τι θα πας να ψωνίσεις»;! Άσε να βγω πρώτα!…