Ο Πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας ευχήθηκε λύση στο Κυπριακό

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου (Βουλής) της Σλοβακίας Pavol Paška προσφωνώντας το Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του Προέδρου του νομοθετικού σώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας,  ευχήθηκε Λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει για 40 χρόνια την Κύπρο.

Στην αντιφώνηση του, ο Πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι οι συζητήσεις και η θερμή φιλοξενία πιστοποιεί κατά εντυπωσιακό τρόπο το γεγονός ότι οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών εδράζονται στις αρχές της σταθερότητας, της ειρήνης και του αλληλοσεβασμού.

Ο κ. Paška ευχήθηκε όπως οι σχέσεις των δύο λαών συνεχίσουν να είναι καλές όπως ήταν τόσα χρόνια και να ενδυναμωθούν περαιτέρω και ολοκλήρωσε τη σύντομη προσφώνηση του ευχόμενος όπως όλο και περισσότεροι Σλοβάκοι επισκέπτονται την Κύπρο προς απόλαυση των όμορφων παραλιών της, του ήλιου και του πολιτισμού της και προς ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Ο κ. Ομήρου εκφράζοντας εκ νέου ευχαριστίες για τη θερμή φιλοξενία, παρατήρησε ότι δεν ήταν απαραίτητη η επίσκεψη του στη Σλοβακία για να επιβεβαιωθούν οι άριστες σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο κρατών και “ότι η Σλοβακία είναι μια φίλη χώρα και ο σλοβακικός λαός ένας φίλος λαός”.

Επανέλαβε ότι η μακρά συμμετοχή της Σλοβακίας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο μέσα από τις συναντήσεις των ε/κ και των τ/κ κομμάτων διατηρούν έντονα το μήνυμα για το ενδιαφέρον της Σλοβακίας για την Κύπρο.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι επαναβεβαιώθηκε το κοινό όραμα της Κύπρου και της Σλοβακίας για μα Ευρωπαϊκή Ενωση της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρόσθεσε ότι η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Σλοβακία σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στις κοινοβουλευτικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Καταλήγοντας, είπε ότι προσβλέπει στη σύντομη επίσκεψη του κ. Paška στην Κύπρο και ευχήθηκε όπως και ο αριθμός των Κυπρίων που θα ανακαλύπτουν τις ομορφιές της Σλοβακίας, με τα νερά και τα δάση της αυξάνεται.
Συνάντηση με τον Δήμαρχο της Μπρατισλάβα Milan Ftacnik περιλαμβάνει η δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης του Πρόεδρου της Βουλής στη Σλοβακία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Milan Rastislav Štefánik, επιφανούς άνδρα της Σλοβακίας, το όνομα του οποίου φέρει το στρατόπεδο του σλοβακικού αποσπάσματος που υπηρετεί στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, και θα επισκεφθεί χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου (Βουλής) της χώρας Pavol Paška θα συναντηθούν για περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων σε τσάι και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του Σλοβάκου ομολόγου του.