Ο Πρόεδρος τέλεσε τα εγκαίνια του Δημοτικού Μεγάρου Ύψωνα

Ο Πρόεδρος της Δημπκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό στα εγκαίνια του Δημοτικού Μεγάρου Ύψωνα, εξέφρασε την ελπίδα μετά τις Προεδρικές Εκλογές, “πέραν και πάνω από τις όποιες σκοπιμότητες, η Βουλή θα προχωρήσει να υιοθετήσει τον μεταρρυθμιστικό Νόμο με τις όποιες τροποποιήσεις κρίνουν αναγκαίες αφού υπάρξει βεβαίως πάντα συνεννόηση με την Κυβέρνηση, αλλά και τους άρχοντες των τοπικών κοινωνιών”.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας:

“Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απηύθυνε ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για να τελέσω τα εγκαίνια του Δημοτικού Μεγάρου του Δήμου Ύψωνα.

Η ανάγκη της υλοποίησης του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα, ως μία νέα και σύγχρονη δημόσια υποδομή, κατέστη επιτακτική ύστερα και από τη ραγδαία συνεχιζόμενη πληθυσμιακή και οικονομική ανάπτυξη που αποκτά ο νεοσύστατος Δήμος του Ύψωνα.

Υπήρξε ένας μακρόχρονος σχεδιασμός. Άλλαξαν σχέδια, προγραμματισμοί, για να καταλήξουμε στα τελικά σχέδια που αποτέλεσαν τη βάση για να κτιστεί το σημερινό Μέγαρο.

Θα ήταν παράλειψη εάν δεν εξέφραζα τον απαιτούμενο έπαινο προς όλους όσοι συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα στον πρώην Δήμαρχο, φίλο Άριστο Παλούζα, και το Δημοτικό του Συμβούλιο που με τις επίπονες και επίμονες πρωτοβουλίες τους συνέβαλαν στις κυβερνητικές αποφάσεις που οδήγησαν στην πραγμάτωση μιας απαραίτητης υποδομής προς εξυπηρέτηση του Δήμου Ύψωνα.

Η ανέγερση του Δημοτικού Μεγάρου σε μία κεντρική για τον Δήμο περιοχή, και η συγκέντρωση σε ένα και μόνο σημείο των παρεχόμενων υπηρεσιών που επιβάλλει η λειτουργία ενός Δήμου, αναμένεται να συμβάλει τόσο στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και την ευκολότερη διεκπεραίωση των εργασιών τους όσο και να αναβαθμίσει την εύρυθμη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση χρόνου και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Παράλληλα, η λειτουργία στο Μέγαρο πρόσθετων χώρων, όπως αυτών της αίθουσας εκδηλώσεων, της αίθουσας συνεδριάσεων και διαλέξεων, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, του Δημοτικού Θεάτρου και των υπαίθριων χώρων, το αναδεικνύουν ως ένα κτήριο με προστιθέμενη αξία για τους δημότες, και όχι μόνον αλλά και τους δημότες της περιφέρειας. Το θέατρο θα εξυπηρετεί σημαντικά τις πολιτιστικές ανάγκες της περιοχής.

Πέραν τούτων, η ανέγερση του Μεγάρου κατά μήκος του μεγάλου άξονα της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και στην αναβάθμιση της ως ένα βιώσιμο και σημαντικό πολιτιστικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο του Ύψωνα.

Προτεραιότητα της παρούσας Κυβέρνησης απετέλεσε και αποτελεί η ενίσχυση και στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση η αναβάθμιση και στήριξη των τοπικών κοινωνιών και η ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Εκείνο, το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες που είχαμε να διαχειριστούμε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσεις ως Κυβέρνηση εστιάσαμε σε εκείνες τις δράσεις, οι οποίες θα μας επέτρεπαν να επανεκκινήσουμε την οικονομία.

Ενεργοποιώντας μία σειρά στοχευμένων μέτρων, παρέχοντας κίνητρα, εκμεταλλευόμενοι στο μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό τους ευρωπαϊκούς πόρους, δημιουργώντας αναπτυξιακά μέτρα καταφέραμε να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας και να αναζωογονήσουμε τις τοπικές κοινωνίες.

Προς το σκοπό αυτό, εκτός του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα, το κόστος του οποίου ανήλθε σε πέραν των δυόμισι εκατομμυρίων ευρώ, και η συνδρομή της Κυβέρνησης ανέρχεται στις 615 χιλιάδες ευρώ, προχωρήσαμε στην υλοποίηση έργων κοινής ωφέλειας στον Δήμο.

Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο διακυβέρνησης προχωρήσαμε:

Στη βελτίωση του οδικού δικτύου δαπάνης 1.1 εκατομμυρίου ευρώ.
Στην κατασκευή εξωραϊστικών έργων δαπάνης 542 χιλιάδων
Στην ολοκλήρωση των έργων για επέκταση του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Ύψωνα, κόστους 558 χιλ. ευρώ.
Πρόσθετα, το έργο της διεύρυνσης και βελτίωσης της Λεωφόρου Μακαρίου (τμήμα εντός πυρήνα Δήμου – Α φάση), κόστους δύο εκ. ευρώ, προχωρά προς υλοποίηση με τα κατασκευαστικά έργα να ξεκινούν στις αρχές του 2018.
Στους προϋπολογισμούς του 2018, περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Ύψωνα, η δαπάνη του οποίου ανέρχεται στο 1.5 εκ. ευρώ. Οι εργασίες για εκτέλεση του έργου αναμένονται να αρχίσουν εντός του 2018.
Παράλληλα, ο Δήμος στο πλαίσιο της ετήσιας κρατικής χορηγίας λαμβάνει ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου 130 χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον, πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών μετά από συνεννόηση με τον Δήμαρχο έχει διευθετήσει στη συνεισφορά που προανέφερα για την ανέγερση του Δημοτικού Μεγάρου.

Ψηλά στη βαθμίδα των προτεραιοτήτων μας θέσαμε την αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προωθώντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που ενισχύει και εκσυγχρονίζει το θεσμό, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και τις μελλοντικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Θέλω να ελπίζω ότι μετά τις Προεδρικές Εκλογές, πέραν και πάνω από τις όποιες σκοπιμότητες, η Βουλή θα προχωρήσει να υιοθετήσει τον μεταρρυθμιστικό Νόμο με τις όποιες τροποποιήσεις κρίνουν αναγκαίες αφού υπάρξει βεβαίως πάντα συνεννόηση με την Κυβέρνηση, αλλά και τους άρχοντες των τοπικών κοινωνιών. Είναι μια εξ ανάγκης υποχρέωση μας να εκσυγχρονίσουμε έτσι ώστε μέσα από την εξοικονόμηση πόρων να μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει χρήματα, πόρους, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας ξεχωριστά.

Ως Κυβέρνηση αξιώνουμε μια νέα σχέση Κράτους και Πολίτη, η οποία μέσα από το διάλογο και τη συνεχή επικοινωνία, θα εμπλέξει ενεργότερα τις τοπικές Αρχές στη διαδικασία του σχεδιασμού και της λήψης αποφάσεων, αναφορικά με θέματα προγραμματισμού ανάπτυξης και ευημερίας των τοπικών κοινωνιών, πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό την πρόοδο και την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.

Προς τούτο και προς αντιμετώπιση των προβλημάτων των Δήμων και Κοινοτήτων, συγκάλεσα το 2015 και το 2017 Επαρχιακές Συνελεύσεις, για να ακούσω ακριβώς τις ανησυχίες σας, να ανταλλάξουμε απόψεις με στόχο την ώθηση της ανάπτυξης και της ευρύτερης βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εισηγήσεις, οι οποίες λήφθησαν υπόψη και σε συνδυασμό με τη συνετή, συγκροτημένη και συγκεκριμένη οικονομική πολιτική που ακολουθήσαμε εξαγγέλθηκαν και δρομολογήθηκαν έργα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου 217 χιλιάδων ευρώ.

Οφείλω επίσης εκ νέου να υπομνήσω την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνολικού ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ, ως επίσης και την πρόσφατη απόφαση διαγραφής 18 εκ. ευρώ για χρέη Κοινοτήτων προς τα Συμβούλια Υδαπρομήθειας.

Είδα με μεγάλη ικανοποίηση ότι χθες η Βουλή ενέκρινε στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό το σχετικό κονδύλι, έτσι δεν υπήρξε ο κίνδυνος να διαγραφεί, αντίθετα και χαιρετίζω τη συμπεριφορά των κοινοβουλευτικών κομμάτων, είναι μόνο μέσα από τη συνεργασία Κυβέρνησης και Βουλής μπορεί να πετύχουμε πολλά.

Επιπλέον, με πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου – και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό – και μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ένα ποσό ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που συνομολογήθηκε το 2015 δίνει πλέον τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων των Δήμων από το εν λόγω δάνειο, στο ποσοστό συμμετοχής ενός εκάστου των Δήμων με αποκοπή του τοκοχρεολυσίου από την κρατική χορηγία που αναλογεί στον κάθε δήμο. Δηλαδή θα έχετε δικαίωμα να αντλείται με κρατική εγγύηση δάνεια για το ποσοστό της συνεισφοράς του κάθε Δήμου. Βεβαίως η Κυβέρνηση θα αποπληρώνει το χρέος σας δια της αποκοπής προς εσάς της ετήσιας χορηγίας.

Αλλά είναι καλά γνωστό ότι πολλά έργα δεν είστε σε θέση να τα εκτελέσετε διότι λείπουν οι απαραίτητοι πόροι για τη συνδρομή και συμβολή σας προκειμένου να ξεκινήσουν έργα. Και έτσι δίδεται η ευκαιρία με χαμηλότερα δάνεια να αρχίσουν έργα, ώριμα έργα τα οποία προηγουμένως λόγω και των νέων διαδικασιών των τραπεζών έχουν δυσκολέψει τον δανεισμό.

Το Δημοτικό Μέγαρο που εγκαινιάζουμε σήμερα, σήμα κατατεθέν πλέον του Δήμου του Ύψωνα, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που προανέφερα, δηλαδή της αναζωογόνησης και της συνεπακόλουθης βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες, αποτελώντας παράλληλα την αφετηρία για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο του Δήμου.

Ενισχύοντας περαιτέρω τις σχέσεις κεντρικής και τοπικής εξουσίας θα βρισκόμαστε στο πλευρό σας στηρίζοντας τα σχέδια και τον προγραμματισμό σας σχετικά με έργα που αποφασιστικά αναβαθμίζουν τις τοπικές κοινωνίες, παρέχοντας προς τους πολίτες ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Είμαι βέβαιος, ότι η κατακόρυφη ανάπτυξη και πρόοδος που παρουσιάζει ο Δήμος Ύψωνα, μέσα από τις άοκνες προσπάθειες του Δημοτικού Συμβουλίου και τη χρηστή διοίκηση, θα συνεχίσει προς όφελος των πολιτών, θέτοντας νέους στόχους και αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, για τους οποίους σας διαβεβαιώνω θα είμαστε στο πλευρό σας.”

Γ.Τ.Π.