Ο Πρόεδρος, παρέλαβε την ετήσια έκθεση του Γρ. Επιτρόπου Περιβάλλοντος

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος για την περίοδο Απρίλιος 2015 – Νοέμβριος 2017.

Επιδίδοντας την Έκθεση, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου είπε πως παραδίδει την ετήσια έκθεση για τα τελευταία δυο χρόνια με τα πεπραγμένα, είναι οι δράσεις και οι απόψεις που έχουν κατατεθεί προς τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς.

Παραλαμβάνοντας την Έκθεση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού συνεχάρη την κα Παναγιώτου για το έργο του Γραφείου της είπε ότι «ξέρω πόσο έντονα εργάζεστε για να ακολουθούμε μια πολιτική που να είναι φιλική προς το περιβάλλον και κατά αυτό τον τρόπο να ανταποκριθούν στις παρατηρήσεις και πιστεύω στα πλείστα είμαστε στην ίδια γραμμή πλεύσης». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολούθως την συνεχάρη «για τις δράσεις και τις προσπάθειες έτσι ώστε η χώρα μας να είναι πλήρως εναρμονισμένη με όσα και σαν μέλος της ΕΕ έχουμε υποχρέωση να εφαρμόζουμε».

Εξάλλου, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μετά την επίδοση της Έκθεσης, η κα Παναγιώτου εξήγησε πως «η Κύπρος έχει αρκετά στοιχήματα να κερδίσει όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος σε σχέση ειδικά με τους ευρωπαϊκούς μας στόχους αλλά πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρωθεί στην βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία και για να μπορέσει να γίνει αυτό θα πρέπει να καταμετρηθεί η φέρουσα ικανότητα του νησιού σε σχέση με τους φυσικούς πόρους. Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει το σχέδιο Νήσου Κύπρου. Αυτό νομοθετικά είναι καλυμμένο, υπάρχει στην νομοθεσία, απλά αυτό που μένει είναι να εφαρμοστεί και μάλιστα υπάρχει στην νομοθεσία εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Πρόσθεσε πως «για να μπορέσουμε να προχωρήσει η χώρα και να ευθυγραμμιστεί με αυτό που λέμε κυκλική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζεται αυτή την μελέτη ώστε να γνωρίζει και η πολιτεία αλλά και οι πολίτες τις δυνατότητες ανάπτυξης του κάθε τομέα ώστε να μπορεί να έχει βιωσιμότητα άρα και οικολογικά και οικονομικά οφέλη».

Κληθείς να σχολιάσει εάν η Κύπρος είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της ως προς τις εκπομπές ρύπων ανέφερε ότι «έχει και εδώ ένα στοίχημα. Έχουμε αρκετά προβλήματα σε σχέση με τους ρύπους γιατί πρέπει να κάνουμε βήματα με τις μεταφορές, πρέπει να αυξήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές, δεν έχουμε περάσει το ενδιάμεσο στάδιο του υγροποιημένου φυσικού αερίου, άρα όλα αυτά χρειάζονται μελέτη για να μπορέσουμε να μπούμε σε μια νέα εποχή που έχει να κάνει με μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές που είναι και ο ευρωπαϊκός μας στόχος αλλά είναι πλέον και στόχος των Ηνωμένων Εθνών, είναι στην Ατζέντα 2030, έχει να κάνει με τους στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη και όλα αυτά έχουν πλέον χρονοδιαγράμματα».

«Δεν μπορούμε να λέμε θα τα κάνουμε, υπάρχουν υποχρεώσεις, υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και υπάρχουν και κυρώσεις» είπε η κ. Παναγιώτου κλείνοντας.