Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επίτιμος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Στο περιθώριο του 15ου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΣΥ το οποίο τον αγόρευσε σε Επίτιμο Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει την αποχώρησή του από την Προεδρία του κόμματος είπε ότι «μετά από 37 χρόνια, σίγουρα με τόσο στενούς δεσμούς συναισθηματικούς, αγωνιστικούς είναι φυσικό και ανθρώπινο να αισθάνεσαι μια ιδιαίτερη συγκίνηση».

 

«Όμως, ήταν μια συνειδητή απόφαση, διότι θέλω να λειτουργήσω ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι ιδεολογικά αποστασιοποιείσαι από την παράταξη της οποίας ηγήσου για 16 τόσα χρόνια και την οποίαν είχες συνδημιουργήσει με άλλους συναγωνιστές. Αυτό που έχει σημασία είναι η αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τους πολίτες πλέον ως ίσους και όχι με βάση τις κομματικής ταυτότητες», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη  πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για την Αμμόχωστο, «δεν είναι νέα πρόταση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Είναι πρόταση, την οποίαν έχουμε από καιρό επεξεργαστεί και δεν εκφράζει παρά πολιτικές που έχουν αποφασιστεί και αφορούν παλιές προτάσεις με κάποιες διαφοροποιήσεις, κάποια μέτρα που προ νέου κύκλου συνομιλιών, όταν και εφόσον θα είμαστε έτοιμοι, οπωσδήποτε θα μπορούσε να αναλαμβάνονταν, να δείξουν ένα δείγμα γραφής ότι η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει, ότι έχει την καλή θέληση και βούληση να οδηγήσει σε μια λύση το Κυπριακό πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ εκφράζει παράπονα για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από κυβερνητικά στελέχη η πρότασή του για έξοδο από το ευρώ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα έχει την ευκαιρία το ΑΚΕΛ να αναφέρει τα πάντα στη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου στις 15 Μαΐου που έχει εδώ και μια βδομάδα οριστεί.

Ερωτηθείς αν θα συζητηθεί η πρόταση του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η πρόταση «μας έχει ήδη γνωστοποιηθεί, γίνονται μελέτες της εισήγησης και, βεβαίως, θα υπάρξει διάλογος στο Εθνικό Συμβούλιο».

Σε ερώτηση αν η MoneyVal κάνει νέες προτάσεις που ενδεχομένως να φέρουν νέους όρους στο Μνημόνιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έχω υπόψη μου, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν ανάλογοι κίνδυνοι».