Ο Πρόεδρος και η ΚΟΑ τιμούν την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή

Στη διάρκεια του επισήμου δείπνου της, Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee/AJC) θα τιμηθεί η ηγεσία της οργάνωσης  από την Κυριακή Ομοσπονδία Αμερικής, που θα λάβει χώρα την προσεχή Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου.

Στο δείπνο θα παρευρεθούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, χωρίς να αποκλείεται να παρακαθίσει κι ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«H απόφαση να τιμηθεί η AJC βασίστηκε πάνω στις μακρόχρονες σχέσεις που έχουμε αναπτύξει και τη βοήθεια που μας προσέφερε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για την Κύπρο», είπε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης και τέως πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Πανίκος Παπανικολάου.

Όπως ανέφερε, η μεγάλη αυτή αμερικανο-εβραϊκή οργάνωση έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για το Κυπριακό και ηγετικά στελέχη της έχουν πολλές φορές επισκεφθεί την Κύπρο.

«Διατηρούν στενές επαφές και με την κυπριακή παροικία της Αμερικής και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και τον τελευταίο καιρό με τη σημαντική βελτίωση των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ, η συνεργασία μας έχει γίνει ακόμη πιο στενή», πρόσθεσε.

«Η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή είναι μία οργάνωση με παγκόσμια εμβέλεια και έχει βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ, αλλά και εδώ στην Αμερική στις σχέσεις της κοινότητας με βουλευτές και γερουσιαστές», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Κώστας Τσέντας. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συμβολή της AJC στη δημιουργία στην αμερικανική Βουλή της Ομάδας Ελληνικών και Ισραηλινών Θεμάτων, με συμπροέδρους τους βουλευτές Τεντ Ντόιτς και Κώστα Μπιλιράκη, που αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για θέματα που ενδιαφέρουν Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

«Τα τελευταία δύο χρόνια οι σχέσεις μας έχουν γίνει ακόμη πιο στενές και πέραν της συμβολής στις σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ, συμβάλλουν και στη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Η οργάνωση αυτή μας έχει βοηθήσει σε πολλούς τομείς και γι’ αυτό αποφασίσαμε να τους τιμήσουμε», πρόσθεσε ο κ. Τσέντας.

Την τιμητική διάκριση θα παραλάβουν ο πρόεδρος της AJC, Stanley Bergman κι ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, David Harris.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας εξέφρασε ικανοποίηση που για μια ακόμη χρονιά ο Πρόεδρος της Κύπρου και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν θα είναι παρόντες στο επίσημο δείπνο και θα απευθυνθούν στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, η οποία αποτελεί μόνιμο και σταθερό στήριγμα του αγώνα του κυπριακού λαού για δικαίωση.

Πέραν της παρουσίας του Προέδρου Αναστασιάδη στο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας, η ηγεσία της οργάνωσης θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του, την Τετάρτη, για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Στη συνάντηση θα είναι παρόντες ο κ. Κασουλίδης κι ο κ. Χριστοδουλίδης.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία είναι επίσης συνδιοργανώτρια στην έκθεση που θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε εβραϊκή συναγωγή του Μανχάταν, με θέμα του Εβραίους πρόσφυγες που τέθηκαν υπό περιορισμό από τους Βρετανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κύπρο, καθώς προσπαθούσαν να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ. Η έκθεση είναι υπό την αιγίδα των Γενικών Προξενείων της Κύπρου και του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη.