Ο Πρόεδρος θα επικοινωνήσει με Μπάιντεν και Πούτιν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει τις επόμενεςε μέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν  με τους οποίους θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη στη πιο πάνω δήλωση αμέσως μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «έγινε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Eide. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα».

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή του «για έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο που θα δημιουργεί θετικές προοπτικές για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Επίσης έγινε συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά προς το στόχο που καλούνται να εξυπηρετήσουν οι συνομιλίες που είναι ο τερματισμός του απαράδεκτου στάτους κβο».

Ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τις αμέσως επόμενες μέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Biden ενώ στις 9 Μαΐου θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Μόσχα όπου θα μεταβεί προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Ερωτηθείς αν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι η σχετική ανακοίνωση για το χρόνο επανέναρξης ενδεχομένως να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα μετά το δείπνο των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Κληθείς να πει αν οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν εντός Μαΐου, είπε ότι «αυτός είναι ο στόχος των δύο πλευρών».

Σε ερώτηση αν υπήρξε ενημέρωση προς την πλευρά μας όσον αφορά την πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με την Αμμόχωστο, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά.

Κληθείς να πει κατά πόσο στην περίπτωση που η πρόταση του κ. Ακιντζί είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόταση του κ. Έρογλου για την Αμμόχωστο θα υπάρξει κάποια αντιπρόταση από τη δική μας πλευρά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορώ να τοποθετηθώ για ένα θέμα που δεν είμαστε ενήμεροι».

Ως γενικότερο σχόλιο, πρόσθεσε, «σε σχέση με τα ΜΟΕ ισχύει αυτό που έχω αναφέρει προηγουμένως, ότι τα ΜΟΕ στόχο έχουν, παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία, να ενισχύσουν το στόχο που καλούνται οι διαπραγματεύσεις να εξυπηρετήσουν, που είναι ο τερματισμός του απαράδεκτου στάτους κβο».

«Πρέπει πρώτα να ενημερωθούμε. Αν δεν ενημερωθούμε (για την πρόταση) δεν μπορώ να τοποθετηθώ για το συγκεκριμένο θέμα. Έχω κάνει γενικότερο σχόλιο για τα ΜΟΕ καθώς και για το γεγονός ότι δεν μπορούν να ξεφεύγουν του πλαισίου της νομιμότητας», είπε.

Ερωτηθείς για την αυριανή συνάντηση Ακιντζί – Έρντογαν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και το δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς ευελπιστούμε μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και την εμπλοκή της Τουρκίας, να δημιουργηθούν εκείνες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα μας επιτρέπουν να ελπίζουμε. Και εξ όσων αντιλαμβάνομαι ο κ. Eide με δηλώσεις του τοποθετήθηκε επ’ αυτού».

Ερωτηθείς σχετικά με την εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στη διαδικασία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχει επιθυμία από αμερικανικής πλευράς -και χθες αναφερθήκαμε στην ανάγκη εμπλοκής όλων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τις αμέσως επόμενες ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Biden, θα συναντηθεί με τον κ. Putin και με τον ΓΓ του ΟΗΕ και γίνονται ενέργειες προς την κατεύθυνση όλων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ερωτηθείς, είπε ότι η συνάντηση του Προέδρου με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Μόσχα θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη.