Ο Πρόεδρος ζήτησε επένδυση στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε παρέμβασή του με θέμα τη “Συνεργασία στη Μείωση και Διαχείριση Κινδύνων”, στο πλαίσιο των εργασιών της 10ης Συνόδου Κορυφής της ASEM, στο Μιλάνο, ζήτησε ενίσχυση της πρόληψης σε ό,τι αφορά τις φυσικές καταστροφές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι φυσικές καταστροφές υπονομεύουν την ανάπτυξη και εμποδίζουν τη γρήγορη και πλήρη επίτευξη των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας. Πρόσθεσε ότι η ASEM έχει τη συλλογική ευθύνη να συνεργαστεί ενεργά ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι που πηγάζουν από καταστροφές με την ενίσχυση της πρόληψης και της ανταπόκρισης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη από την επένδυση στην αποτροπή των κινδύνων, στη μείωση τους και στην πρόληψη, παρά από την ανακούφιση, την ανταπόκριση και την ανοικοδόμηση. “Συνεπώς, πρέπει να εργαστούμε συλλογικά και συστηματικά για την εφαρμογή του Πλαισίου Δράσης του Hyogo του 2005”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στις κλιματικές αλλαγές, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι “εάν η διεθνής κοινότητα δεν αποφασίσει να προβεί σε συντονισμένη δράση τότε δεν υπάρχει μέλλον για την ανθρωπότητα στη γη. Η Μεσόγειος, η γεωγραφική περιοχή της χώρας μου, την Κύπρο, είναι μια περιοχή που ήδη βιώνει τις πρώτες σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβανομένων και μεγάλων περιόδων ανομβρίας, αυξημένων θερμοκρασιών και αποψίλωσης δασών και σπάνιων οικοσυστημάτων” επεσήμανε.

Είναι σημαντικό όπως όλα τα κράτη ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο του Συνεδρίου για τις Κλιματικές Αλλαγές τον περασμένο Νοέμβριο, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι «αποτελεσματικές πραγματικές μπορούν μόνο να δημιουργηθούν ως αποτέλεσμα συνεργασίας και συνέργειας».