Ο Πρόεδρος επέλεξε το δρόμο της υποταγής και της παράδοσης

Δήλωση του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ, και Προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου

Αντί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τις νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις με ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, για μια πολιτική διεκδικητικής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα επέλεξε τον δρόμο της υποταγής και της παράδοσης. Η μελετούμενη αναπομπή έξι νομοθεσιών αυτό προοιωνίζει.

Η ΕΔΕΚ είχε προειδοποιήσει για την εξέλιξη αυτή. Επιμείναμε σε τροποποίηση επί του βασικού νομοθετικού πλαισίου των εκποιήσεων.

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Η πλειοψηφία της Βουλής επέλεξε να το ψηφίσει. Και τώρα με τις μελετούμενες αναπομπές η μικρή και η μεσαία τάξη θα είναι απροστάτευτη και εκτεθειμένη απέναντι στις ορέξεις των τραπεζιτών.

Η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις αναπομπές. Ο εκβιασμός με το «πιστόλι στο κρόταφο» πριν από κάθε δόση πρέπει να σταματήσουν. Επιμένουμε σε διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο.

Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν εξαρτάται μόνο από τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και τη βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών. Η πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να θεμελιωθεί μόνο πάνω στην κοινωνική συνοχή.

Σε κοινωνικά ερείπια δεν μπορούμε να μιλούμε για βελτίωση των δεικτών.
Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που της αναλογούν, να αφήσει τους δογματισμούς και να στηρίξει μια διακομματική διαπραγμάτευση με τους διεθνείς δανειστές μας. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να βελτιώσουμε τις καταστροφικές πρόνοιες του Μνημονίου και να δημιουργήσουμε συνθήκες ομαλής ανάκαμψης της οικονομίας και κοινωνικής συνοχής. Οι ώρες είναι κρίσιμες και η εθνική συνεννόηση αναγκαία.
Η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση ανεξαρτήτως του όποιου πολιτικού κόστους εάν η κυβέρνηση συμπεριφερθεί επιτέλους με ωριμότητα, ρεαλισμό και σωφροσύνη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την κυβέρνηση εάν αποφασίσει να εφαρμόσει διεκδικητική πολιτική. Και όχι, όπως κάνει εδώ και 16 μήνες, να παραδίνεται άνευ όρων στην Τρόικα.