Ο Πρόεδρος εξαγγέλλει τα μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας

Το πρώτο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης, εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του κατά την παρουσίαση των μέτρων, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε την πρώτη, όπως είπε, δέσμη μέτρων, η οποία στοχεύει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, μεταξύ άλλων, με την κατάρτιση άνεργων νέων και πτυχιούχων και με την ενθάρρυνση της πράσινης ανάπτυξης.

«Αυτό που σήμερα προέχει είναι η από κοινού δράση και αντίδραση στα όσα εξ αδηρίτου ανάγκης υποχρεωθήκαμε να αποδεχτούμε προς αποτροπή των οδυνηρότερων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την έναρξη της παρουσίασης των μέτρων, και διαβεβαίωσε το λαό πως «δεν θα δειλιάσουμε μπροστά στις προκλήσεις»

Αναφερόμενος στα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχει επιτευχθεί μέσα από τη Δανειακή Σύμβαση η δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των οφειλετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταπόκρισης σε δανειακές υποχρεώσεις.

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων μείωσης των δανειστικών επιτοκίων.

Εξήγγειλε ακόμη την περαιτέρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Εξάλλου, είπε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αυξήσει φέτος τις θέσεις νεοεισερχόμενων κατά 100, και το ΤΕΠΑΚ θα προσφέρει 35 θέσεις νεοεισερχομένων.

Ακόμη είπε ότι μέσα από έκτακτα μέτρα αλληλεγγύης, τα οποία αναμένεται ότι θα ψηφιστούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, διασφαλίζεται η επαναπρόσληψη 800 ωρομισθίων εργατών, ο επαναδιορισμός των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και η εργοδότηση των 300 αποφοίτων στρατιωτικών σχολών.

Επίσης, είπε ότι θα εργοδοτηθούν 6.000 άνεργοι στην τουριστική βιομηχανία με την Κυβέρνηση να διαθέτει προς το σκοπό αυτό 21 εκ ευρώ.

Με νέο Σχέδιο, συμπλήρωσε, το κράτος θα επιχορηγεί το μισθό ανέργων πολιτών, κατά 65% για απασχόληση με ευέλικτες ρυθμίσεις, ένα μέτρο που θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης 1.000 ανέργων.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι διορθώνεται ριζικά η επιδοματική πολιτική, με την τροποποίηση του συστήματος επιδότησης για την κάλυψη των αναγκών των αιτητών πολιτικού ασύλου ή άλλων αλλοδαπών.

Όπως είπε, τα χρηματικά επιδόματα αναθεωρούνται με σημαντική μείωση, ενώ τα χρηματικά ποσά που διατίθενται για διατροφή και ένδυση, αντικαθίστανται με παραχώρηση κουπονιών.

Στα μέτρα για την ανάπτυξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα μειωθεί ο χρόνος έκδοσης Πολεοδομικής Άδειας, που δεν θα υπερβαίνει τον ένα μήνα για μικρά έργα και τρεις μήνες για μεγάλα έργα.

Εξάλλου αναφέρθηκε στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων για την πολεοδομική ανάπτυξη της γης που εμπίπτει στα όρια των Βρετανικών Βάσεων.

Μίλησε ακόμη για αύξηση των συντελεστών δόμησης κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, παραχώρηση αδειοδότησης για την λειτουργία καζίνο και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά δύο μήνες.

Τέλος, αναφέρθηκε στη δημιουργία Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, για δανειοδότηση των βιώσιμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της Πράσινης Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε την εισαγωγή σχεδίου μείωσης του κόστους κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές συμπεριλαμβανομένων και δημοσίων κτιρίων.