Ο Πρόεδρος ενημερώνει τους εταίρους για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας

Ο ΠτΔ ενημερώνει τους εταίρους για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες λειτουργούν ανασταλτικά για την επανενάρξη του διαλόγου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αρχίζοντας με την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Ντόνταλντ Τούσκ, προβαίνει σε ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τουσκ -εκ μέρους όλων των Αρχηγών της ΕΕ- σημείωσε με το πέρας του άτυπου Συμβουλίου του Φεβρουαρίου ότι «η Τουρκία παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας που είναι υποχρεωμένη να έχει με όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ».

Μέσα στα πλαίσια αλληλεγγύης αλλά και σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο, τις Αρχές και τις Αξίες της ΕΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιδιώκει την επαναβεβαίωση της αλληλεγγύης και στήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την επισήμανση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.

Ενέργειες, οι οποίες αφενός παραβιάζουν αναφαίρετα δικαιώματα ενός κράτους – μέλους της ΕΕ και κατ’ επέκταση της ίδιας της ΕΕ και αφετέρου λειτουργούν ανασταλτικά για τις όποιες προσπάθειες καταβάλλει η πλευρά μας για επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την επίλυση του κυπριακού.

Για άλλη μια φορά καλούμε τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους να προχωρήσουμε από κοινού για μια λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων και παράλληλα καλούμε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αποδεχτεί την πρόσκληση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για μια πρώτη συνάντηση –χωρίς όρους και προϋποθέσεις- ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος αφού πρώτα η Τουρκία σταματήσει όλες τις προκλητικές της ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.