Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό γα τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σε δήλωση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ σε σχέση με τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό έγινε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας πέντε ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν.

Κατ’ αρχάς, έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη δημιουργηθείσα κατάσταση πραγμάτων. Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της τουρκικής πλευράς να μην συμμετάσχει στον διάλογο, ενώ την ίδια στιγμή εξέφρασε την ετοιμότητά του και την ευχή όπως ο διάλογος επαναρχίσει το συντομότερο δυνατό.

Ακολούθως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε για την κατάσταση πραγμάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, το επερχόμενο δημοψήφισμα και πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης γενικότερα.

Έγινε επίσης συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί των σημαντικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κυρίαρχο θέμα τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Συζητήθηκαν οι επερχόμενες τριμερείς συναντήσεις ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη – το Ισραήλ, την Αίγυπτο – όπως και άλλα κράτη. Θα πρέπει να αναμένουμε πολύ σύντομα, εντός Μαΐου, μια νέα τριμερή συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της Συνόδου των κρατών μελών του Νότου. Όπως γνωρίζετε, η επόμενη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία. Έχει καθοριστεί ημερομηνία κατά το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου και έγινε ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός για εκείνα τα θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τη συνάντηση των χωρών κρατών μελών του Νότου».