Ο Πρόεδρος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Άιντε δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι η συζήτηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν εποικοδομητική και ότι αργότερα σήμερα θα έχει συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αναφορικά με τα θέματα της αυριανής συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Πρόσθεσε ότι «όλοι μπορούν να δουν ότι το διακοινοτικό κλίμα δεν είναι το βέλτιστο τώρα και αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί όλους, διότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έγινε μέχρι στιγμής στη διαδικασία, οι ηγέτες χρειάζονται τη στήριξη της ευρύτερης κοινωνίας για να μπορέσουν να προχωρήσουν και να διανύσουν την τελευταία απόσταση» και σημείωσε ότι αυτή η τελευταία απόσταση είναι η πιο δύσκολη.

Επεσήμανε ότι παραμένει πεπεισμένος ότι είναι «απόλυτα εφικτό να επιλυθεί αυτή η διένεξη. Είμαι ενθαρρυμένος από τις πρόσφατες συνομιλίες μου με την Ελλάδα και την Τουρκία και τους άλλους κύριους διεθνείς παίκτες για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Δεν το έχουμε λύσει -θέλω να είμαι ξεκάθαρος για αυτό- αλλά πιστεύω ότι η λύση είναι στη σφαίρα του εφικτού αν υπάρχει αρκετή θέληση και δημιουργικότητα για να σκεφτόμαστε εκτός του πλαισίου και να δώσουμε νέες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και απαντήσεις σε νέα ερωτήματα.

Αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό αν έχουμε ένα δημόσιο κλίμα που επιδεινώνεται στις δύο κοινότητες. Είναι πολύ σημαντικό να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια κατά τρόπο αποτελεσματικό. Το συζήτησα εδώ, θα το συζητήσω και με τον κ. Ακκιντζί και θα το συζητήσουν αύριο και οι δύο ηγέτες».

Τόνισε ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας η οποία καθοδηγείται από τους ηγέτες και πρόσθεσε ότι το Κυπριακό «πρέπει να λυθεί εδώ. Υπάρχει σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον και στήριξη», είπε αναφερόμενος στα ΗΕ, στην ΕΕ και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Στο τέλος της ημέρας εναπόκειται στους Κύπριους», ανέφερε.

Ο κ. Άιντε είπε ακόμη ότι «το παράθυρο ευκαιρίας είναι ανοικτό εδώ και καιρό παρά τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, αλλά δεν θα παραμένει για πάντα ανοικτό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε όσο το έχουμε ειδάλλως κάτι λιγότερο ευχάριστο μπορεί να συμβεί» και πρόσθεσε ότι αυτό το αντιλαμβάνονται οι ηγέτες.

Ερωτηθείς είπε ότι «στις συνομιλίες πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε κάποια εκκρεμούντα θέματα», προσθέτοντας ότι το κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων έχει τη δική του επίδραση.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι τα ΗΕ δεν θέτουν την οποιαδήποτε πρόταση, η διαδικασία καθοδηγείται από τους ηγέτες «αλλά βοηθούμε στη δομή της συζήτησης ώστε οι εγγυήτριες δυνάμεις, οι πλευρές εδώ και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να μπορέσουν να συμφωνήσουν».Ερωτηθείς είπε ότι «είμαστε πιο κοντά από ό,τι ήμασταν πριν ένα μήνα αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε».

Τέλος, σε ερώτηση αν θα πραγματοποιηθεί η νέα διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, ο κ. Άιντε είπε ότι «υποθέτω ότι θα υπάρξει νέα διάσκεψη στη Γενεύη, διότι το αποφασίσαμε ήδη, αλλά φυσικά αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η ποιότητα της διάσκεψης και το τί ακριβώς θα μπορέσουμε να κάνουμε εκεί. Ακόμη υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει για να την καταστήσουμε επιτυχή τη νέα διάσκεψη».