Ο Πρόεδρος απένειμε στον γιατρό Αργυρίου το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς

Ο  Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε εκδήλωση του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής απένειμε τον ιατρό Αμέρικο Αργυρίου με το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος ανέφερε:

Νιώθω ιδιαίτερο το βάρος γιατί από χρόνια πολλά θα έπρεπε η Πολιτεία να αναγνωρίσει την μεγάλη προσφορά του αγαπημένου μας γιατρού.

Έτσι για μένα είναι ξεχωριστή η βραδιά, γιατί είμαι εδώ για να απονείμω τιμές σε έναν πραγματικά ξεχωριστό άνθρωπο. Έναν γιατρό, τον Αμέρικο Αργυρίου, που όταν αποφάσιζε να ακολουθήσει το δρόμο της ιατρικής, ήξερε πως ήδη είχε υπογράψει ένα συμβόλαιο τιμής και ηθικής στάσης απέναντι στο πιο πολύτιμο δώρο, τη ζωή του συνανθρώπου μας.

Έναν πρωτοπόρο επιστήμονα που – δεν είναι σχήμα λόγου- μετέφερε στη χώρα μας, σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες, τις πλέον σύγχρονες τάσεις της ιατρικής και ιδιαίτερα της παιδιατρικής, στην οποία αφιερώθηκε ολοκληρωτικά. Κυρίως, όμως, έναν άνθρωπο με πολύπλευρο και μακροχρόνιο έργο ανιδιοτελούς προσφοράς που συνοψίζεται σε μία πρόταση που συναντούμε στον όρκο του Ιπποκράτη: «Να διατηρήσω δε τη ζωή μου και την τέχνη μου καθαρή και αγνή…».

Σεβαστέ μου γιατρέ.

Ξεφυλλίζοντας το βιογραφικό σου τις τελευταίες ημέρες, ένιωσα να βρίσκομαι σε ένα σοβαρό δίλημμα. Ήθελα να αναφερθώ στα έργα σου… αλλά πραγματικά είναι από τις λίγες φορές που ένιωσα πως αν άφηνα κάτι πίσω από την τεράστια προσφορά σου θα ήμουν άδικος. Γιατί δεν είσαι μόνο γιατρός. Είσαι μία τόσο πολύπλευρη προσωπικότητα που οι τίτλοι με περιορίζουν να αναφέρω αυτά που θα ήθελα πω.

Είσαι ένας πρωτοπόρος και καταξιωμένος γιατρός, το ξέρουμε όλοι. Ενδεχόμενα όλοι οι παρευρισκόμενοι, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, να υπήρξες ο θεράπων ιατρός τους. Το γνωρίζουν οι μητέρες που γνώρισαν κοντά σου τον ζεστό άνθρωπο που ήξερε να χαρεί μαζί τους την ευτυχία των παιδιών, αλλά και να τις στηρίξει όταν η φύση έφερνε τα πράγματα με άσχημο τρόπο.

Συνδικαλιστής από τα φοιτητικά σου χρόνια, υπήρξες ο πρώτος Πρόεδρος της ΕΦΕΚ, της Φοιτητικής Ένωσης των Κυπρίων της Αθήνας.

Ως ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, έφερες μαζί με τον σεβαστό μας φίλο, τον γιατρό Βάσο Λυσσαρίδη, τις σοσιαλιστικές ιδέες στη χώρα μας, συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό του πολιτικού μας κόσμου με νέες ιδέες και παραστάσεις.

Το γεγονός ότι βρισκόμασταν σε άλλα πολιτικά στρατόπεδα, δεν με απέτρεψε ποτέ από το να μπορώ να εκφράζω πάντοτε και όχι μόνο τώρα, τον απέραντο σεβασμό μου προς το πρόσωπο σου και θεωρώ τιμή μου να είμαι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα σου απονέμει το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς το οποίο είναι μία από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις που αποδίδονται από το κράτος μας.

Πρόκειται για την τιμή που απονέμεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο μας σε πρόσωπα που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον κυπριακό λαό. Το αξίζετε και η απονομή του προς εσάς αντανακλά ως τιμή και προς το ίδιο το κράτος μας που ευτύχησε να σας έχει ως πολίτη του.

Θα ήθελα με λίγα λόγια να αναφερθώ και στο έργο που Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής, ενός κέντρου που προσφέρει τις υπηρεσίες του και το οποίο αποτελεί πνευματικό και παιδί του Αμέρικου Αργυρίου.

Έργο ζωής για τον γιατρό Αμέρικο Αργυρίου είναι το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, το οποίο προσφέρει με επιτυχία για πολλά χρόνια τώρα το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών που στόχο έχει την έγκαιρη διάγνωση ανωμαλιών του μεταβολισμού στα νεογέννητα.

Εκτός από την έγκαιρη διάγνωση, το Κέντρο προσφέρει συνεχή έλεγχο της εξέλιξης της νόσου και της θεραπευτικής αγωγής, ενώ τα παιδιά παρακολουθούνται συστηματικά για τη σωματική και ψυχοκινητική τους ανάπτυξη από ειδική ψυχολόγο.

Στο Πρόγραμμα Προγεννητικού Ελέγχου, το Κέντρο προσφέρει σε όλες τις έγκυες γυναίκες της Κύπρου κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, τη βιοχημική μέτρηση στο αίμα που, σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας και την ηλικία της εγκύου, ανιχνεύει προγεννητικά ορισμένες χρωμοσωμιακές ανωμαλίες, με κυριότερο το σύνδρομο Down.

O ετήσιος προϋπολογισμός του Κέντρου κυμαίνεται γύρω στις 620 χιλιάδες ευρώ και καλύπτεται μερικώς από κρατική χορηγία και κυρίως από εισφορές ατόμων, εταιρειών και οργανώσεων καθώς και από εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φίλων Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής.

Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως τα προγράμματα του Κέντρου προσφέρονται εντελώς δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό νεογνών και εγκύων στην Κύπρο.

Είμαι βέβαιος πως αυτή την πολύτιμη και πολύπλευρη προσφορά θα συνεχίσετε να την παρέχετε στον κυπριακό λαό. εσείς, που αποτελείτε τους συνεχιστές του έργου του γιατρού Αμέρικου Αργυρίου. Να έχετε τον ίδιο σαν πηγή έμπνευσης, αλλά και ως στήριγμα.

Η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός, όπως μέχρι σήμερα, και θέλω να ελπίζω ότι οι πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρετε θα βοηθήσουν και θα συμβάλουν έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα διασφάλιση μιας προοπτικής για τα υπό κύηση νεογνά για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τα προβλήματα που δημιουργούνται αν δεν υπήρχε ο προληπτικός έλεγχος που εσείς διενεργείτε.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στις προσπάθειες σας.