Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην εκδήλωση «Γκολ στη Ζωή»

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση «Γκολ στη Ζωή»

Φίλες και φίλοι,

Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά μου να ευρίσκομαι σήμερα μαζί σας, δίνοντας «το εναρκτήριο λάκτισμα», όπως θα έλεγαν και παλαιότερα οι αθλητικογράφοι, σε μια πραγματικά υπέροχη πρωτοβουλία. Μια πρωτοβουλία που συνδέει το ποδόσφαιρο, με την κοινωνία και τις ανάγκες της, καθώς έχετε δημιουργήσει τον πρώτο στην Κύπρο, Παγκύπριο Φιλανθρωπικό-Εθελοντικό Οργανισμό Ποδοσφαιριστών.

Σας θερμότατα συγχαίρω και προσωπικά και εκ μέρους της πολιτείας για την πρωτοβουλία σας, η οποία έρχεται σε μια στιγμή που αμφισβητούνται ιδανικά και αρχές, και που η βία και η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού υπονομεύουν τις πραγματικές αξίες που εκφράζει το υπέροχο αυτό κοινωνικό φαινόμενο.

Θεωρώ εντυπωσιακό το γεγονός πως μέσα σε τέσσερις μήνες από την ίδρυση του σωματείου σας, τον περασμένο Γενάρη, καταφέρατε όχι μόνο να οργανώσετε την σημερινή εκδήλωση, αλλά να έχετε ήδη ευαισθητοποιήσει και ενεργοποιήσει προς υλοποίηση των στόχων σας, τόσους πολλούς ανθρώπους, που πραγματικά –και το εξομολογούμαι- προ ολίγου που ετοιμαζόμουν να έρθω, πίστευα ότι θα συναντούσα τους 22 ποδοσφαιριστές με τις οικογένειές τους. Όταν μπήκα στην αίθουσα, νόμιζα ότι ήρθα σε ντέρμπι.

Αυτό το φαινόμενο της επιτυχίας σε τέσσερις μήνες οφείλεται στις δικές σας ικανότητες και ενθουσιασμό. Έχω όμως την πεποίθηση πως οφείλεται επίσης και στο γεγονός πως όλοι σας, αποτελείται πρότυπα για πολλούς των πολιτών και κυρίως για τους νέους μας.

Αυτό το γεγονός αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της προσπάθειάς σας, καθώς αξιοποιείτε προς όφελος της κοινωνίας, το πλεονέκτημα της δημοφιλίας –είναι γεγονός ότι είστε δημοφιλείς, είστε αγαπητοί, είστε τα ινδάλματα για πολλούς νέους- και της αναγνωρισιμότητας που κερδίσατε μέσα από την παρουσία σας στα γήπεδα.

Με τον τρόπο αυτό, αποδεικνύετε σε όλους, πως οι ποδοσφαιριστές, οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου εν γένει, μπορούν να καταστούν οι καλύτεροι πρεσβευτές των όσων ωραίων εκπροσωπεί ο χώρος του αθλητισμού.

Αυτό που επίσης με εντυπωσίασε στην όλη πρωτοβουλία σας είναι το γεγονός πως δεν έχετε αρκεστεί στην συμβολική παρουσία και προσφορά. Δεν θέλετε να αποτελείτε απλώς ένα πρότυπο προς άλλους, αλλά οι ίδιοι μπαίνετε στην πρώτη γραμμή της εθελοντικής προσφοράς, συμβάλλοντας στην απάμβλυνση συγκεκριμένων προβλημάτων, με τον συγκεκριμένο τρόπο προσφοράς που έχετε σκεφτεί και υλοποιείτε.

Όπως έχω ενημερωθεί, το «Γκολ στη Ζωή» θα βοηθήσει και τους νέους μας, αφού το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τα σχολεία μας, έμπρακτα θα συμβάλει στην διάδοση των στόχων που έχει θέσει, αφού από τον Σεπτέμβρη θα γίνονται ειδικές παρεμβάσεις και πιστεύω και δικές σας παρουσίες, ώστε να υπάρξει αυτό που λέμε διάδοση του πνεύματος του εθελοντισμού, όπως εσείς τον αντιλαμβάνεστε.

Θα στηρίξετε τις σχολικές μονάδες ειδικής εκπαίδευσης της Μέσης Εκπαίδευσης, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά αυτά να έχουν δύο επιπλέον ώρες αθλητικών δραστηριοτήτων στην προσπάθεια ενίσχυσης των κινητικών τους ικανοτήτων, αλλά και στην κοινωνικοποίησή τους.

Επιπλέον, έχετε ήδη προβεί σε σημαντικές ενέργειες βοήθειας οικογενειών με άτομα που πάσχουν από καρκίνο, ενώ δηλώσατε έτοιμοι να στηρίξετε –με τρόπους που θα σας υποδειχθούν- και την Παιδοογκολογική και Παιδιατρική Πτέρυγα του Μακαρείου Νοσοκομείου. Δεν μπορώ παρά να σας εκφράσω και πάλι την ευγνωμοσύνη και της ευχαριστίες της πολιτείας, αλλά και ολόκληρου του λαού.

Σημαντική επιτυχία για το σωματείο σας αποτελεί και το γεγονός πως έχετε καταφέρει με τις διεθνείς διασυνδέσεις σας να προσθέσετε έναν εύρωστο σύμμαχο στην κοινωνία της Κύπρου και ειδικά στα παιδιά. Και αναφέρομαι στην συνεργασία που έχετε εξασφαλίσει από τους ανθρώπους του “UEFA Foundation for Children”, οι οποίοι εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν και οικονομικά διάφορα προγράμματα του «Γκολ στη Ζωή».

Ολοκληρώνω λέγοντας πως είμαι πραγματικά περήφανος που αθλητές της χώρας μας, που αγωνίζονται στη χώρα μας, εν ενεργεία αλλά και οι παλαίμαχοί μας, εσείς οι καταξιωμένοι ποδοσφαιριστές από όλη την Κύπρο και όχι μόνο, από όλες τις ομάδες, καταφέρατε να ενώσετε τις δυνάμεις σας για ένα τόσο όμορφο σκοπό.

Θα ήθελα να μπορούσα και να μπορούσαμε να σας μιμηθούμε κι εμείς οι πολιτικοί. Αντί να συλλαμβανόμαστε συνέχεια σε θέση offsite, καμιά φορά να στοχεύουμε και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ, και εύχομαι πολλά γκολ στα γήπεδα και στη ζωή.