Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προήδρευσε συσκέψεων για τα προβλήματα στο λιμάνι Λεμεσού

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού ευρείες συσκέψεις υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη και του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου.

Μετά το πέρας των συσκέψεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς από δημοσιογράφους, μετά το πέρας των συσκέψεων, αν βρέθηκε η χρυσή τομή για το θέμα του λιμανιού Λεμεσού, απάντησε «ελπίζω και πιστεύω ναι».

Ακολούθως, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «σήμερα πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας δύο συσκέψεις στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, αναφορικά με τα προβλήματα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το λιμάνι της πόλης.

Στην πρώτη σύσκεψη με την εταιρεία Eurograte, την Αρχή Λιμένων, τους Εκτελωνιστές, τους Ναυτιλιακούς Πράκτορες καθώς και το ΚΕΒΕ εξετάστηκαν τα προβλήματα και λήφθηκαν συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες αποφάσεις ως προς την υπερπήδηση τους για την ομαλότερη εργασία στο λιμάνι Λεμεσού.

Ειδικά κατά τη διάρκεια της δεύτερης σύσκεψης με τους μεταφορείς, μετά την κατανόηση που επιδείχθηκε τόσο από τους μεταφορείς όσο και από την εταιρεία, συμφωνήθηκε να δοθεί μια περίοδος 30 ημερών, ώστε η εταιρεία να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για να λυθούν συγκεκριμένα προβλήματα των μεταφορέων.

Επίσης αποφασίστηκε να αρθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες που δικαιολογημένα ταλαιπωρούσαν τους μεταφορείς και δυσκόλευαν το έργο τους, έτσι ώστε μέσα σε αυτή την προθεσμία που έχει δοθεί να υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση των εργασιών.

Για την παρακολούθηση τόσο της συμφωνίας και των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά την πρώτη σύσκεψη όσο και κατά τη δεύτερη σύσκεψη έχει συσταθεί Ειδική Επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί καθημερινά τον συντονισμό της εφαρμογής αυτών των αποφάσεων και θα ενημερώνει καθημερινά, ανελλιπώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν υπάρχει ακόμη απάντηση για το κατά πόσο οι μεταφορείς επιστρέφουν στην εργασία τους, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «το συντομότερο δυνατόν θα συγκαλέσουν οι μεταφορείς σύσκεψη των μελών τους για να εγκρίνουν τη συμφωνία που έχει γίνει και τις αποφάσεις που έχουν παρθεί».

Σε ερώτηση αν η συμφωνία προϋποθέτει να ξεκινήσουν αύριο τη δουλειά, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «προϋποθέτει να ξεκινήσουν δουλειά, αν είναι δυνατόν το συντομότερο, δηλαδή ακόμη και σήμερα, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι αυτό ίσως να είναι λίγο δύσκολο. Ωστόσο εκείνο που έχει σημασία είναι ότι επιδείχθηκε κατανόηση και από πλευράς των μεταφορέων και της εταιρείας ώστε να λυθούν τα προβλήματα που ταλανίζουν τους μεταφορείς, πέραν των άλλων προβλημάτων που εξετάστηκαν κατά την πρώτη σύσκεψη με τους ναυτιλιακούς πράκτορες, τους εκτελωνιστές, την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και την Αρχή Λιμένων».