Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προήδρευσε δύο μακρών συσκέψεων για την οικονομία

Η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, οι διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση εξετάστηκαν, σήμερα, σε σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Μετά την σύσκεψη, που έληξε πριν από λίγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι «οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων ενημερώθηκαν πλήρως για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι η δήλωση του «είναι απλή και λιτή, όπως αρμόζει στο κλίμα των ημερών».

–Νωρίτερα , ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προήδρευσε άλλης μια σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, η ομάδα των τεχνοκρατών που διαπραγματεύεται με την Τρόικα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης και τα μέλη του ίδιου Συμβουλίου. Το πρωΐ, δεκαμελής αντιπροσωπεία της Τρόικας και διευθυντικά στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας είχαν ανταλλαγή απόψεων για τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας για τον ιδιωτικό οίκο, που θα αναλάβει να διερευνήσει όλες τις καταγγελίες “περί ξεπλύματος ‘μαύρου’ χρήματος”.

Από τη σύσκεψη αυτήν απουσίασε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κα Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία αναχώρησε από την Κύπρο, αλλά πρόκειται να επιστρέψει πολύ σύντομα.

Τα χρονοδιαγράμματα θεωρούνται ιδιαίτερα στενά, αφού απομένουν μόνο λίγες μέρες για την επίτευξη συμφωνίας.

Η τρόικα ασκεί σημειωτέον πίεση, να ετοιμασθούν νέα οργανογράμματα από τις Τράπεζες, τα οποία να προβλέπουν μείωση του προσωπικού τους, ακόμα και των διευθυντικών στελεχών των οποίων οι αποδοχές είναι υψηλότερες.

ΑΠΕ