Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στον Γκουτέρες ιδέες και θέσεις για το Κυπριακό

Σε δημιουργικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε, στη μία μετά τα μεσάνυχτα – ώρα Κύπρου, η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Το τετ-α-τετ Αναστασιάδη – Γκουτέρες διήρκεσε είκοσι λεπτά, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογραμμίζει την επιθυμία της Ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι παρέθεσε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τις απόψεις και τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς, καθώς και κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σ’ έναν δημιουργικό διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Ρικ στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στον κύριο Γκουτέρες ιδέες οι οποίες ενδέχεται να υποβοηθήσουν την επανέναρξη των συνομιλιών, μεταξύ των οποίων κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η πρόταση για επαναφορά του συντάγματος του 1960.

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε, ακόμη, πως με το Γενικό Γραμματέα συμφώνησαν ότι, τα όσα αφορούν το Κυπριακό, θα συζητηθούν και κατά το γεύμα που θα έχουν στις 27 Σεπτεμβρίου, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα κυλήσουν κατ΄ευχήν, έτσι ώστε να υπάρχει μια νέα προοπτική για την Κύπρο.

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέπτυξε ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να διευκολύνουν την επανεκκίνηση της διαδικασίας.

Στις επαφές με τον Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και το μέλος του διπλωματικού το γραφείου το Προέδρου, Παντελής Παντελίδης.

Check Also

Ελεγκτική Υπηρεσία: Τι αναφέρει για τη διαπραγμάτευση με Ryanair

Ανακοίνωση Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφορικά με την Έκθεσή της για τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για …

Σχέδιο Χορηγιών για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών – Όλες οι λεπτομέρειες

Σχέδιο Χορηγιών για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας Σε συνέχεια των …