Ο Πούτιν θα αφήσει την Ευρώπη να ξεπαγιάσει…

Εφόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι σύμφωνη  ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν θα ολοκληρώσει την κατασκευή του,  αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

«Εάν η Ευρώπη δεν θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση του South Stream, τότε δεν θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή του», διεμήνυσε ο ρώσος Πρόεδρος από την Αγκυρα, κατάτην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως είπε ο Πούτιν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει διστακτικότητα σε ό,τι αφορά το να δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση του σχεδίου με στόχο την προμήθεια φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας – παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

«Καθώς εξακολουθούμε να μην έχουμε λάβει την άδεια της Βουλγαρίας, σκεφτόμαστε ότι στην παρούσα κατάσταση η Ρωσία δε μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου» δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Πάντως δήλωσε ότι προτίθεται διατεθειμένος να οικοδομήσει «έναν κόμβο διαμετακομιδής φυσικού αερίου» στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο και να την αποζημιώσει για την εγκατάλειψη των σχεδίων του South Stream.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου που πωλεί στην Τουρκία κατά 6%, αρχής γενομένης από το 2015, και ότι έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία «με στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες της».