Ο Πούτιν ζητά επενδύσεις 120 δισ. δολ. από τους ολιγάρχες

Τη συμβολή των λεγόμενων «ολιγαρχών» στη ρωσική οικονομία ζητεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά την απόφασή του να βάλει στον πάγο τα σχέδια για φορο- αυξήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg το Κρεμλίνο επιδιώκει να πείσει τους επιχειρηματίες να «ρίξουν» 120 δισ. δολάρια σε νέες επενδύσεις έως τα τέλη της θητείας του Πούτιν.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 15% με 20% και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο του Ρώσου προέδρου να αυξήσει τη συμβολή των συνολικών επενδύσεων στο 25% του ΑΕΠ- τα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Εάν το πετύχει θα δώσει τονωτική ένωση στην οικονομία, σε μία περίοδο, που εξακολουθεί να δοκιμάζεται από κυρώσεις, ενώ θα αφήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις με λιγότερο ρευστό προς επιστροφή στους μετόχους.

Σύμφωνα, εν τω μεταξύ, με στοιχεία του Bloomberg, από τις αρχές του έτους οι 23 Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι έχουν δει την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 8,735 δισ. δολάρια, παρά τη διεθνή αναταραχή, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρο και το ρούβλι.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ρωσικού ομίλου Novatec, Λεονίντ Μίχελσον, ο οποίος κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών και την 43η θέση στην γενική κατάταξη των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, αύξησε την περιουσία του κατά 3,63 δισ. δολάρια στα 20,3 δισ. δολάρια.

Στη δεύτερη θέση (47η παγκοσμίως) συναντάμε τον βασικό μέτοχο του ομίλου Severstal Αλεξέι Μορντασόφ, που αύξησε την περιουσία του κατά 108, εκ. δολάρια, στα 19,8 δισ. δολάρια.

Την τρίτη θέση (50η παγκοσμίως) κατέχει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου μεταλλουργίας Novolipetsk Βλαντίμιρ Λίσιν, το κεφάλαιο του οποίου αυξήθηκε κατά 1,33 δισ. φθάνοντας τα 19,4 δισ. δολάρια.