Ο Πούτιν αυτοανακηρύχθηκε «βασιλιάς» του ΟΠΕΚ

  • Όπως ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΟΠΕΚ υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο Ρώσος ηγέτης τώρα «ελέγχει το σύστημα».

Για περισσότερο από μισό αιώνα, ο εκάστοτε υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να συνταράξει τις αγορές με λίγα προσεκτικά επιλεγμένα λόγια για το τι μπορεί να αποφασίσει η ΟΠΕΚ κατά την επόμενη συνεδρίασή του, δημιουργώντας εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια δολάρια κέρδους για τους εσωτερικούς.

Αυτό, όμως, δεν ισχύει πια. Ενώ οι συναντήσεις του ΟΠΕΚ εξακολουθούν να επηρεάζουν τις τιμές του πετρελαίου, δεν έχει σημασία η φωνή της Σαουδικής Αραβίας, αλλά η φωνή ενός μη μέλους: της Ρωσίας, και συγκεκριμένα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από τότε που οργάνωσε το σύμφωνο της Ρωσίας με τον ΟΠΕΚ προκειμένου να περιορίσει τις προμήθειες πετρελαίου, πριν από ένα χρόνο, ο Πούτιν έχει αναδειχθεί ως ο πιο σημαντικός παίκτης της ομάδας των χωρών που παράγουν το “μαύρο χρυσό”. Όπως ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΟΠΕΚ υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο Ρώσος ηγέτης τώρα «ελέγχει το σύστημα».

Η αυξανόμενη κυριαρχία του Κρεμλίνου μέσα στο καρτέλ αντικατοπτρίζει μια εξωτερική πολιτική που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την επιρροή των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω ενός ευρέος συνδυασμού οικονομικών, διπλωματικών, στρατιωτικών και μυστικών μέτρων. Αυτή η στρατηγική, η οποία στηρίζεται στον τεράστιο πλούτο φυσικών πόρων της Ρωσίας, φαίνεται να λειτουργεί.

“Ο Πούτιν είναι τώρα ο ενεργειακός τσάρος του κόσμου”, δήλωσε ο Helima Croft, πρώην αναλυτής της Central Intelligence Agency, ο οποίος κατευθύνει την παγκόσμια στρατηγική βασικών προϊόντων στην RBC Capital Markets LLC στη Νέα Υόρκη.