Ο Πούτιν έδωσε προίκα 20 εκατ. στην πρώην σύζυγό του που ξαναπαντρεύτηκε… 20 χρόνια νεότερος ο γαμπρός

Προίκα πολλών εκατομμυρίων για τον επόμενο γάμο της πρώην συζύγου του μετά το διαζύγιό τους φέρεται να κανόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως υποστηρίζει συνεργάτιδα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Η Μαρία Πέβκιτς, επικεφαλής ερευνήτρια του ιδρύματος καταπολέμησης της διαπλοκής που ίδρυσε ο φυλακισμένος από την κυβέρνηση Πούτιν Ναβάλνι, σε σειρά αναρτήσεών της ισχυρίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ανέλαβε έναν ασυνήθιστο ρόλο στον γάμο της πρώην γυναίκας του, Λιουντμίλα με τον Αρτούρ Οτσερέτνι.

«Τον παλιό καιρό συνηθιζόταν οι γονείς της νύφης να κανονίζουν την προίκα: κάτι αξίας, όπως χρήματα, ακριβά υφάσματα ή κοσμήματα “για να αυξηθεί η αξία της νύφης”. Αλλά ο Πούτιν ακολούθησε μια εντελώς νέα προσέγγιση. Κανόνισε στην κυριολεξία μια προίκα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την πρώην σύζυγό του», έγραψε η Πέβκιτς, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την ακριβή αξία της προίκας.

Ο πόλεμος που διέταξε ο Πούτιν στην Ουκρανία ενέτεινε το ενδιαφέρον για την ιδιωτική ζωή του, την υγεία του και τη φημολογούμενη ερωμένη του, Αλίνα Καμπάεβα και τώρα το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαπλοκής βάζει στο σταυρόνημά του τη σχέση της πρώην συζύγου του με τον Οτσερέτνι, ιδιοκτήτη – όπως υποστηρίζει – πολυτελών ακινήτων στην Ευρώπη.

Η Πέβκιτς λέει στις αναρτήσεις της στο Twitter ότι ο γάμος του Πούτιν με την Λιουντμίλα ήταν «εικονικός» για πάνω από μια δεκαετία μέχρι τη μέρα που ανακοινώθηκε το διαζύγιό τους. «Η Λιουντμίλα δεν ήταν ποτέ πραγματική Πρώτη Κυρία. Σπάνια τη βλέπαμε δημοσίως, ουδέποτε την ακούσαμε να μιλάει. Χρησιμοποιείτο μια φορά το χρόνο ως συνοδός του στις λειτουργίες σε εκκλησίες». Γι’ αυτό, όπως λέει, το διαζύγιο «δεν αιφνιδίασε κανέναν».

Ο Βλαντιμιρ Πούτιν και η τότε σύζυγός του Λιουντμίλα το 2004 / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo
Όταν ανακοίνωσαν ότι χωρίζουν το 2013, το έκαναν από τηλεοράσεως μετά από παράσταση μπαλέτου με τον Πούτιν να επιβεβαιώνει απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι ήταν σωστές οι φήμες περί του διαζυγίου. «Η δουλειά μου σχετίζεται με τη δημοσιότητα, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν το αντέχουν αυτό», είπε αναφέροντας τη σύζυγό του ως παράδειγμα. «Σπάνια βλεπόμαστε, έχουμε ο καθένας τη δική του ζωή. Δεν μου αρέσει η δημοσιότητα και τα αεροπορικά ταξίδια με κουράζουν», είπε η Λιουντμίλα προσθέτοντας ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή με τον Πούτιν κι ότι του είναι ευγνώμων για την υποστήριξή του.

H προίκα του Πούτιν στην Λουντμίλα που παντρεύτηκε ξανά μετά το διαζύγιό τους
Τελικά το ζευγάρι χώρισε το 2014 μετά από τριάντα χρόνια γάμου, αλλά ο Πούτιν συνέχιζε να σκέφτεται την πρώην του. Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου το 2014, όταν ρωτήθηκε αν θα προχωρήσει σε νέο γάμο, ο Πούτιν είπε ότι θέλει πρώτα να δει την Λιουντμίλα παντρεμένη «και μόνον τότε θα σκεφτώ τον εαυτό μου». Και πράγματι η πρώην του παντρεύτηκε το 2015 τον κατά 20 χρόνια νεώτερό της, Οτσερέτνι.

Έρευνα του Reuters προ πενταετίας αποκάλυψε ότι η Λιουντμίλα πιθανώς να συνδέεται με μια επιχείρηση ακινήτων αξίας πολλών εκατ. δολαρίων, ενώ πρόσφατη έρευνα του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς διαπίστωσε ότι μετά το διαζύγιο με τον Πούτιν περιήλθαν στην κατοχή του νέου συζύγου της βίλες και διαμερίσματα σε διάφορες χώρες εκτός Ρωσίας.