Ο πληθυσμός του Ακάμα σβήνει, εν αναμονή του Τοπικού Σχεδίου

Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση, ούτε που καταλάβαμε πώς πέρασαν 15 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι προσπάθειές μας για να τροποποιηθεί το Τοπικό Σχέδιο για την περιοχή του Ακάμα και να φυσήξει επιτέλους αέρας ανάπτυξης και ευημερίας σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή της Κύπρου.

Εδώ και πολλές δεκαετίες, οι κοινότητες του Ακάμα βρίσκονται στον αναπνευστήρα, περιμένοντας από τους κυβερνώντες να αφουγκραστούν τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής και να «διαβάσουν» πίσω από τα εύηχα και εύπεπτα συνθήματα στους τοίχους και τα πανό των περιβαλλοντιστών. Ο Ακάμας, εκτός από μια θαυμαστή πανίδα και χλωρίδα, είναι και οι άνθρωποί του, οι οποίοι ζουν στις παρυφές του. Εκ των πραγμάτων, οι ανάγκες του Ακάμα δεν αφορούν μόνο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, η οποία αντί να ανθίζει και να προοδεύει, σβήνει.

Οι κοινότητες του Ακάμα αντιμετωπίζουν σοβαρό πληθυσμιακό και δημογραφικό πρόβλημα, οδεύοντας σταδιακά σε πλήρη ερήμωση. Τα στατιστικά στοιχεία αντανακλούν το μέγεθος του προβλήματος, αφού ο πληθυσμός των επτά κοινοτήτων του Ακάμα (Ίνεια, Νέο Χωριό, Δρούσεια, Πάνω Αρόδες, Κάτω Αρόδες, Ανδρολύκου, Κάθηκας) σύμφωνα με την απογραφή του 1976, ήταν 2527, ενώ κατά την απογραφή του 2011 καταγράφηκαν μόλις 1498 κάτοικοι, δηλαδή σημειώθηκε μείωση του πληθυσμού κατά 41%.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επόμενη απογραφή θα καταγράψει περαιτέρω μείωση του πληθυσμού στην περιοχή.

Αξίζει μόνο να αναφέρω ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια είχαμε 52 θανάτους και μόνο επτά γέννες στο Νέο Χωριό. Ο πληθυσμός των κοινοτήτων μας γερνά και αργοπεθαίνει. Η νέα γενιά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον Ακάμα, ώστε να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ακούμε συχνά, από ανθρώπους που δεν κατάγονται και δεν κατοικούν στην περιοχή του Ακάμα, που ίσως να μην τον έχουν επισκεφθεί ποτέ, «κάτω τα χέρια από τον Ακάμα». Είναι σαν να μας λένε «κάτω τα χέρια από το σπίτι σας». Γιατί ο Ακάμας είναι σπίτι μας, η πιο πολύτιμη κληρονομιά μας, την οποία έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτό που ο περισσότερος κόσμος δεν έχει αντιληφθεί ακόμη, είναι ότι εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής, μεγαλώσαμε μέσα στο δάσος του Ακάμα κι εκεί μεγαλώσαμε και τα παιδιά μας. Εμείς προστατεύσαμε τον Ακάμα τόσα χρόνια και θα συνεχίσουμε να τον προστατεύουμε. Δεν προσπαθούμε να «τσιμεντοποιήσουμε» τον Ακάμα, αλλά να βρούμε τη χρυσή τομή και την ισορροπία, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να διαφυλάξουμε τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, αλλά ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη φυσική ομορφιά του.

Θεωρούμε ότι η μόνη ενδεδειγμένη οδός για την επίτευξη συνεργασίας ανθρώπου – περιβάλλοντος είναι η ήπια και αειφόρος ανάπτυξη. Το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρόνοιες οι οποίες θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα θα λαμβάνουν υπόψη την ευημερία των κατοίκων της περιοχής.

Ευελπιστούμε ότι η θεμελιώδης αρχή του Δικτύου Natura 2000 «συνύπαρξη ανθρώπου – περιβάλλοντος» θα διέπει το Τοπικό Σχέδιο για τον Ακάμα και ελπίζουμε ότι η νέα παράταση που πήρε η ανακοίνωσή του θα είναι η τελευταία.

Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί.

Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος,
Κοινοτάρχης Νέου Χωριού