Ο ΠΙΣ τονίζει την ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι η φοροδιαφυγή, ειδικά από πολίτες με υψηλές απολαβές, αποτελεί εγκληματική και απάνθρωπη πράξη, που αξίζει άμεσης, γρήγορης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη δημοσιοποίησης της είδησης ότι εντοπίστηκε αριθμός ιατρών, που είτε δεν δήλωναν καθόλου, είτε δήλωναν μειωμένα εισοδήματα, ο ΠΙΣ αναφέρει πως δεν επιδιώκει και δεν επιζητεί σε καμία περίπτωση διαφορετική προσέγγιση, χειρισμό και αντιμετώπιση των ιατρών, αναφορικά με την υποχρέωση τους να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος, όπως όλοι οι εργαζόμενοι.

«Όχι μόνο δεν έχουμε καμία διάθεση κάλυψης του παράνομου αυτού φαινομένου, αλλά καλούμε για μια ακόμη φορά τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να προχωρήσουν στην είσπραξη των οφειλομένων χρημάτων και επί πλέον να επιβάλουν και την ανάλογη ποινή που προβλέπεται από το Νόμο, ανεξάρτητα ποιον αφορά η παρανομία», σημειώνει.

Όπως προσθέτει «για να χρησιμοποιήσουμε ιατρικούς όρους, καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να μην παραμείνουν και περιοριστούν για πολλοστή φορά στη διάγνωση αλλά να προχωρήσουν και στη θεραπεία», συμπληρώνοντας πως «η ατιμωρησία πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, δυναμικά, αμείλικτα και κυρίως αποτελεσματικά, ως ένα από τα μεγαλύτερα μας κακά, που οδήγησαν την κοινωνία μας στην οικονομική εξαθλίωση, την προκλητική αδιαφορία και την απάνθρωπη αναλγησία».

Επίσης, αναφέρει πως είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε προσπάθεια ισοπεδωτικών γενικεύσεων και θυματοποίησης του συνόλου του ιατρικού κόσμου, για να σημειώσει πως εκπροσωπεί 2750 ιατρούς που εργάζονται στην Κύπρο και στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι νομοταγείς πολίτες, οι οποίοι ανταποκρίνονται σε όλες τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και την κυπριακή κοινωνία.

Τέλος, σημειώνει ότι στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης πολλοί ιδιώτες ιατροί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της σημαντικής μείωσης του κύκλου εργασιών τους.