Ο ΠΙΣ θεωρεί άδικα τα μνημονιακά μέτρα για την υγεία

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος  θεωρεί κοινωνικά άδικα και μεροληπτικά τα μνημονικά μέτρα που κατάθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου του Συλλόγου, η οποία συζήτησε διεξοδικά και ανέλυσε τα μνημονικά νομοσχέδια, θεωρεί ότι τα προτεινόμενα νομοσχέδια για τον τομέα της Υγείας “προωθούν άδικες ρυθμίσεις οι οποίες διατηρούν το υφιστάμενο ξεπερασμένο, υπερτροφικό και οικονομικά ασύμφορο σύστημα το οποίο θεωρούμε θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση τον τομέα της Υγείας. Επιπλέον η όλη φιλοσοφία των μέτρων είναι κοινωνικά άδικη και μεροληπτική αφού χαμηλόμισθοι, άνεργοι και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των υψηλόμισθων κρατικών αξιωματούχων”.

“Θεωρούμε άδικη τη ρύθμιση για καταβολή του 1,5% του ακαθάρτου εισοδήματος από τους δημόσιους υπάλληλους και την παραχώρηση του δικαιώματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε υψηλόμισθους κρατικούς αξιωματούχους και δημόσιους υπάλληλους αλλά και στις οικογένειες τους. Κατά την άποψη μας το συγκεκριμένο μέτρο συνιστά μεροληπτική μεταχείριση κατά των υπολοίπων συμπολιτών μας, οι οποίοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και ενδεχομένως να έχουν χαμηλότερες απολαβές” αναφέρει ο Σύλλογος.

Παράλληλα, σημειώνει ότι με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο δικαιούχοι δωρεάν κρατικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι ο/η σύζυγος αλλά και τα εξαρτώμενα αριθμού κρατικών αξιωματούχων και δημόσιων υπαλλήλων, και τούτο παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως να ανήκουν στις ευκατάστατες ομάδες του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα αποκλείονται συμπολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Ο Σύλλογος θεωρεί ότι το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα πρέπει να είναι καθολικό για όλους τους πολίτες και προσθέτει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το κράτος να παρέχει ολοκληρωμένη και σωστή ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους πολίτες του είναι με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Ο ΠΙΣ καλεί την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και να επισπεύσουν τις προσπάθειες τους για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Επίσης, αναφέρει ότι σύντομα θα καταρτίσει νέο σχέδιο και προτάσεις, τις οποίες θα υποβάλει στην κυβέρνηση, τον ΟΑΥ και σε όλα τα κόμματα και εμπλεκόμενους φορείς.