Ο Πειραιάς Ναυτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2015

Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο είχε σήμερα η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, στο πλαίσιο και των προετοιμασιών για την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ.

Η κ. Δαμανάκη αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπάρξει μία ιδιαίτερη ατζέντα με θέμα τη θάλασσα, δεδομένου ότι, όπως είπε και η ίδια, η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να πρωταγωνιστήσει σε αυτό το χώρο της ναυτιλίας και της λεγόμενης γαλάζιας ανάπτυξης που είναι η καινούρια πρόταση, η καινούρια πολιτική της Επιτροπής για να υπάρξουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, με την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Η κ. Δαμανάκη ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο και για την απόφαση της ΕΕ ο Πειραιάς το 2015 να είναι η Ναυτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ από την πλευρά του δήλωσε την ικανοποίηση του και πρόσθεσε ότι «αυτό συμπίπτει με την απόφασή μας η θάλασσα, η θαλάσσια πολιτική, να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρώτο εξάμηνο του 2014».

Όπως είπε ο κ. Βενιζέος όταν μιλάμε για θάλασσα, «μιλάμε για ασφάλεια, μιλάμε για ενέργεια, μιλάμε για τουρισμό, μιλάμε για αλιεία, μιλάμε για τις τεράστιες δυνατότητες που κρύβουν μέσα στα σπλάχνα τους οι φυσικοί μας πόροι. Αυτό θα το αναδείξουμε από τώρα μέχρι και το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας». Πρόσθεσε ότι ο Πειραιάς είναι το πρώτο βήμα, αλλά υπάρχει και η Θεσσαλονίκη που πρέπει να είναι ο άλλος μεγάλος λιμενικός πόλος και τα περιφερειακά ελληνικά λιμάνια.

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις και σε δηλώσεις που ενδεχομένως να υπονομεύουν τη δικομματική κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι «η πολιτική σταθερότητα είναι ένα αγαθό που το αντιλαμβάνονται και το αποζητούν όλοι οι Έλληνες. Γι’ αυτό και όσοι δεν επικρότησαν ρητά, στην πραγματικότητα σιωπηρά κατανοούν πόσο σημαντική ήταν η απόφαση που πήραμε να σχηματίσουμε την Κυβέρνηση αυτή και να πορευτούμε με σταθερότητα, προοπτική, συναίνεση».

«Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό και υπονομεύει τις ψυχολογικές ή συμβολικές προϋποθέσεις σταθερότητας, πλήττει την καρδιά του δημοσίου συμφέροντος και δε βοηθάει ούτε τον εαυτό του ούτε το κόμμα του ούτε τη χώρα» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Η κ. Δαμανάκη από την πλευρά της αναφερόμενη στο κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, είπε ότι αυτό διαμορφώνεται με βάση τις προσπάθειες που γίνονται συνεχώς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα δώσει τα αποτελέσματα που χρειάζονται και που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ώστε όλα να πάνε καλά».