Ο Παππάς και οι λογαριασμοί των offshore στην «τράπεζα» του ΑΚΕΛ

Οι στενές σχέσεις Αρτεμίου και συνεργατών τουμε τη Συνεργατική, που είχε δημιουργήσει δίκτυο πελατών από πλήθος φορολογικούς παραδείσους

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας «Βήμα», το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Χάρης Καρανίκας, αποκαλύπτει λογαριασμούς offshore εταιρειών που συνδέονται με στελέχη του ΑΚΕΛ.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, και του Υπουργού Επικρατείας της Ελλάδας, Νίκου Παππά, στις Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου για να δουν ανώτατο στέλεχος του ΑΚΕΛ, το οποίο είχε καταδικαστεί για το «σκάνδαλο της Δρομολαξιάς».  Ο Νίκος Παππάς τον Φεβρουάριο του 2015, ως υπουργός πλέον, είχε συναντήσει στις φυλακές τον Βενιζέλο Ζαννέτο.

Ο Παππάς συνάντησε επίσης τον γιο του συγκεκριμένου στελέχους του ΑΚΕΛ, με τον οποίο συνδέονται με μακροχρόνια φιλία.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι λιγότερο από δύο μήνες μετά τη συνάντηση Παππά με το ανώτατο στέλεχος του ΑΚΕΛ εμφανίστηκε η πρώτη offshore, η οποία συνδεόταν με κύπριο δικηγόρο και τον τότε συνεργάτη του. Η συγκεκριμένη εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους είχε ως μοναδική δραστηριότητα μία σύμβαση για συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνα αγοράς για προϊόντα λιπασμάτων.

Σύμφωνα πάντα τον δημοσιογράφο Χάρη Καρανίκα, η εν λόγω εταιρεία απέκτησε τραπεζικό λογαριασμό στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας.

Μερικούς μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2015, συστάθηκε μία ακόμα offshore που συνδεόταν με το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο. Το Βήμα αναφέρει ότι δεύτερη εταιρεία είχε επίσης έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ενώ μέτοχος εμφανιζόταν ο συνεργάτης του Κύπριου δικηγόρου. Η δεύτερη offshore απέκτησε επίσης τραπεζικό λογαριασμό στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο Ταμιευτήριο, το οποίο βρισκόταν υπό την ομπρέλα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Στην Επιτροπεία του Συνεργατισμού είχε διοριστεί από το ΑΚΕΛ ως μέλος ο συνιδρυτής και συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το Βήμα, την περίοδο που άνοιξαν και λειτουργούσαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των offshore ο συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου ήταν μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής. Στη διαρροή των Panama Papers δεν εντοπίστηκαν στοιχεία για τις κινήσεις των λογαριασμών των δύο εταιρειών– μόνο έγγραφα που αποδεικνύουν την ύπαρξή τους και ότι έκλεισαν την ίδια ακριβώς ημερομηνία: στις 20 Απριλίου 2017.

Σύμφωνα με το Βήμα, λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2017, αποφυλακίστηκε το στέλεχος του ΑΚΕΛ που είχε καταδικαστεί σε τριάμισι χρόνια φυλάκιση για το «σκάνδαλο της Δρομολαξιάς».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε δύο εβδομάδες μετά την αποφυλάκισή του, επιμένοντας ότι ήταν αθώος και ότι άδικα φυλακίστηκε, παραδέχθηκε πως παραρτήματα της Συνεργατικής Τράπεζας στη Λάρνακα χρησιμοποιούνταν από στελέχη του ΑΚΕΛ για να πάρουν δάνεια.

Πηγή: tovima.gr

Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου, Χάρη Καρανίκα