Ο ΠΑΟΚ το Κύπελλο, η ΑΕΚ τα παράπονα, ο αθλητισμός την ντροπή

Ο ΠΑΟΚ είναι ο Κυπελλούχος Ελλάδας για το 2017. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης νίκησε στον τελικό του Πανθεσσαλικού σταδίου την ΑΕΚ με 2-1, παίρνοντας τον τίτλο από την Ένωση που ήταν η περυσινή νικήτρια.

Μια νίκη που σκιάστηκε όμως από τα πολύ σοβαρά κι εκτεταμένα επεισόδια που προηγήθηκαν του αγώνα, αλλά και το πεντακάθαρο οφσάιντ του Ενρίκε στη φάση του νικητήριου γκολ.

Η μακεδονική ομάδα επικράτησε των «κιτρινόμαυρων» για πρώτη φορά σε τέσσερις τελικούς και κατάκτησε το πέμπτο τρόπαιο, ύστερα από 18 συμμετοχές στην ακροτελεύτια αναμέτρηση της διοργάνωσης.

Ατυχώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο, πάντως, ακόμη ένας αγώνας που θα έπρεπε να είναι γιορτή του αθλήματος πέρασε σε δεύτερη μοίρα για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Ύστερα από το αίσχος που παρακολούθησε μέσω των ΜΜΕ ολόκληρη Ελλάδα και το οποίο σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος της ηπείρου μας θα ήταν αιτία ματαίωσης του τελικού, το… φιάσκο ολοκληρώθηκε εντός του γηπέδου, με την αλλοίωση αποτελέσματος από τον βοηθό διαιτητή Καλφόγλου.

Πολλά πράγματα δεν μπορούν ειπωθούν για ένα παιχνίδι με το συγκεκριμένο background. O ΠΑΟΚ προηγήθηκε στο 24΄ όταν ο Τζάλμα Κάμπος «χόρεψε» Ντιντάκ – Τσιγκρίνσκι και «σέρβιρε» στον Μπίσεσβαρ, που με κοντινό σουτ νίκησε τον Ανέστη.

Δύο λεπτά αργότερα ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος σούταρε από περίπου 25 μέτρα, ο Γλύκος μάζεψε την μπάλα αλλά δεν μπόρεσε να την κρατήσει στην αγκαλιά του και με αυτό το ουσιαστικά αυτογκόλ του διεθνή τερματοφύλακα έγινε το 1-1.

Η φάση που έγραψε την Ιστορία του 75ου τελικού καταγράφηκε στο 81ο λεπτό: ύστερα από φάση διαρκείας έξω από την περιοχή της ΑΕΚ ο Λέοβατς σέντραρε και ο Πέδρο Ενρίκε, που βρισκόταν τουλάχιστον 1 – 1,5 μέτρο πίσω από την «κιτρινόμαυρη» άμυνα, διαμόρφωσε το τελικό σκορ, ενός τελικού που αμαυρώθηκε και από τα επεισόδια.