Ο Παγκόσμιος χάρτης διαφθοράς είναι στην ουσία ένας δείκτης ο οποίος βαθμολογεί και κατατάσσει ανάμεσα σε 175 χώρες του κόσμου τα σχετικά με τα επίπεδα αντίληψης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, αποτυπώνει κάθε χρόνο μια εικόνα των αντιλήψεων που επικρατούν για το μέγεθος της διαφθοράς. Η Κύπρος κατατάσσεται στην 31η θέση παρέμεινε σταθερή με πέρυσι, ενώ η Ελλάδα στην 69 μαζί με την Ιταλία.
Δανία: Η πιο αδιάφθορη χώρα
Η Δανία, εκτός από ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, την υποστήριξη της Κοινωνίας των Πολιτών και την εφαρμογή κώδικα δεοντολογίας για όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα, αυτό τον Νοέμβριο ανακοίνωσε σχέδιο για τη δημιουργία δημόσιου μητρώου που θα συγκεντρώνει πληροφορίες για τους πραγματικούς δικαιούχους όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Παρόμοιο μέτρο που ανακοινώθηκε από την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποσκοπεί να παρεμποδίσει όσους κρύβονται πίσω από εταιρείες που λειτουργούν στο όνομα τρίτων.
Στον πάτο Βόρεια Κορέα και Σομαλία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, πάνω από τα 2/3 των 175 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στον «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2014» βαθμολογούνται κάτω από 50, σε κλίμακα 0 (που σημαίνει ότι θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένες) έως 100 (που σημαίνει ότι θεωρούνται απαλλαγμένες από διαφθορά). Στην κορυφή του Δείκτη βρίσκεται η Δανία, με βαθμό 92. Στον αντίποδα, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία μοιράζονται την τελευταία θέση της κατάταξης, με βαθμό 8.
Η διαφθορά στις αναδυόμενες οικονομίες
Η Κίνα έπεσε κατά 4 βαθμούς συγκριτικά με το 2013 (από 40 σε 36), παρά το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση πραγματοποίησε εκστρατεία κατά της διαφθοράς στοχοποιώντας διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς. Η κυβέρνηση αναγνώρισε την ανάγκη στενής παρακολούθησης όσων δημόσιων λειτουργών αποκρύβουν παράνομα περιουσιακά στοιχεία εκτός συνόρων. Τον περασμένο Ιανουάριο, διέρρευσαν έγγραφα που αποκαλύπτουν 22.000 πελάτες offshore εταιρειών, προερχόμενους από την Κίνα και το Χονγκ Κόνγκ, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ηγετών της χώρας.