Ο Ορφανίδης μίλησε αντιδεοντολογικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Χριστόφια

Ο τέως διοικητής της κεντρικής τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης κατά την έναρξη της διαδικασίας, ζήτησε να διαβάσει γραπτή δήλωσή του, κάτι που απορρίφθηκε, και θα κατατεθεί στο τέλος της διαδικασίας.

Αρχίζοντας την κατάθεσή του ο κ. Ορφανίδης, έκανε λόγο για καλή κατάσταση της οικονομίας όταν ανέλαβε τα καθήκοντας του Διοικητή, υπήρχαν όμως όπως είπε διαχρονικής φύσεως προκλήσεις, όπως το συνταξιοδοτικό, το οποίο ο Χαρίλαος Σταυράκης είχε χαρακτηρίσει ωρολογιακή βόμβα.

Σε ερώτηση του προέδρου της Ερευνητικής Γ. Πική, για το χρόνο που άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις για τάσεις πτώσης της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Ορφανίδης, είπε ότι ουσιαστικά η πτώση άρχισε μετά τις εκλογές του 2008 και με την με την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, όπου όπως είπε ανατράπηκαν οι προσπάθειες για παραμονή εντός των πλαισίων της ευρωζώνης.

Όπως είπε επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, γινόταν προσπάθεια συντονισμού της πολιτικής την οποία εφάρμοζαν και τα άλλα κράτη της ευρωζώνης. Από το Μάρτιο του 2008 ανέφερε, υπήρξε ολική ανατροπή της δημοσιονομικής πολιτικής, κάτι που φάνηκε από την αύξηση των δαπανών που δημιουργήθηκε με τις αποφάσεις της τότε κυβέρνησης.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης, μίλησε για αντιδεοντολογικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στο έργο του και αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση με τον Χαρίλαο Σταυράκη τον Μάρτιο του 2008, όπου όπως είπε ο τότε υπουργός οικονομικών του ζήτησε η ΚΤ να μην προβαίνει σε δηλώσεις εναντίον της επικοινωνιακής πολιτικής της Κυβέρνησης ενώ ζητήθηκε να πουληθεί ο χρυσός της ΚΤ  για να μεταφέρονται στην Κυβέρνηση τα καταγεγραμμένα κέρδη και έτσι να μπορούν να υλοποιηθούν τα προγραμματισμένα έργα.