Ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης θα δανείζει και πάλι

Διατηρεί την ευρωστία του ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης και μετά από δυο με τρεις μήνες αναμένεται να επαναρχίσει η αποδοχή αιτήσεων για χορήγηση στεγαστικών δανείων, όπως δήλωσε  ο Χαράλαμπος Σιαμπαρτάς, Γενικός Διευθυντής του ημικρατικού αυτού Οργανισμού, του οποίου το νεόδμητο ιδιόκτητο κτίριο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το Καλοκαίρι του 2014.

Ως προς την εξυπηρέτηση των ήδη παραχωρηθέντων δανείων, ο κ. Σιαμπαρτάς δήλωσε ότι “υπάρχουν κάποια μη εξυπηρετούμενα ή με καθυστερήσεις εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ανέρχονται ως ποσοστό γύρω στο 25% του συνόλου των δανείων, συμφώνως της ορολογίας και του τρόπου υπολογισμού τους εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας”.
Απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις, ο κ. Σιαμπαρτάς ανέφερε ότι, “από τον περασμένο Μάρτιο, λόγω του προβλήματος που παρουσιάσθηκε, ο Οργανισμός σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις, παρακολουθεί την όλη κατάσταση και σύντομα θα αρχίσει να δίδει ξανά δάνεια“.

Ερωτηθείς εάν αυτό ήταν μεταξύ των μνημονιακών όρων, ο κ. Σιαμπαρτάς διευκρίνισε πως “όχι, αυτό δεν έχει καμμία σχέση με το Μνημόνιο και είναι καθαρά απόφαση του Οργανισμού, ούτε καν της Κυβέρνησης”.

“Εμείς, βασικά”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, “δίδουμε δάνεια αναλόγως της ρευστότητας του Οργανισμού και λαμβανομένου υπ` όψη του ότι υπήρχε και μια μεγάλη αβεβαιότητα μετά το κούρεμα των καταθέσεων, ως προληπτικό μέτρο σταμάτησε ο Οργανισμός την αποδοχή νέων αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια, αναμένοντας να δει πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση”.

“Φαίνεται τώρα”, συνέχισε ο κ. Σιαμπαρτάς, “ότι τα πράγματα σταθεροποιούνται και ότι έχει κάπως κοπάσει το αρχικό φαινόμενο της εκροής καταθέσεων, είναι πιο σταθερή τώρα η κατάσταση την οποία παρακολουθούμε από κοντά και σύντομα θα επανέλθουμε στην αποδοχή και έγκριση αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια”.
Στην ερώτηση  εάν έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, ο κ. Σιαμπαρτάς δήλωσε πως “όχι, ακόμα, αλλά παρακολουθούμε την κάθε κίνηση στη συμπεριφορά των καταθετών μας  και στις αποπληρωμές των δανείων και, αναλόγως, θα επανέλθουμε”.

Κληθείς να προσδιορίσει με περισσότερη ακρίβεια το πότε θα ληφθεί η σχετική απόφαση για έγκριση αιτήσεων προς δανειοδότηση της απόκτησης στέγης, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού είπε πως “αυτό δεν θα γίνει άμεσα. Μπορούμε να το προσδιορίσουμε σε δυο – τρεις μήνες από τώρα”, πρόσθεσε ο κ. Σιαμπαρτάς.

“Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή στοιχεία για χρηματικά  ποσά, μπορούμε ωστόσο να πούμε ότι ο Οργανισμός έχει ικανοποιητική ρευστότητα και πολύ καλή κεφαλαιακή επάρκεια, πληρώντας όλες τις σχετικές απαιτήσεις και όρους της Κεντρικής Τράπεζας, εξ ου και δεν χρειάσθηκε ούτε ανακεφαλαιοποίηση ούτε επιβλήθηκε οτιδήποτε από την Τρόικα”.

Όμως, πρόσθεσε, “υπάρχει μία αβεβαιότητα στο τραπεζικό σύστημα και πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση και δεν θα ήταν καθόλου σοφό να αρχίσουμε να δίδουμε δάνεια στον κόσμο, χωρίς να γνωρίζουμε τις περαιτέρω εξελίξεις”.
Σχετικά με την ανέγερση των νέων ιδιόκτητων γραφείων του Οργανισμού στη Λευκωσία, ο κ. Σιαμπαρτάς ανέφερε ότι “οι κατασκευαστικές εργασίες είναι προς το τέλος και προχωρούν κανονικά, όπως προβλέπουν τα προκαθορισθέντα χρονοδιαγράμματα και πιθανώς το επόμενο Καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί το κτίριο.