Ο Ολάντ ζητά την άρση ασυλίας της Λεπέν, για ρατσιστικές δηλώσεις το 2010

Σε μια πρωτοφανή αίτηση προς το Ευρωκοινοβούλιο προχώρησε η κυβέρνηση Ολάντ. Όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε στις 26 Νοεμβρίου την άρση της βουλευτικής ασυλίας για τη Μαρίν Λεπέν, η οποία σήμερα κατέχει τη θέση του ευρωβουλευτή του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος “Εθνικό Μέτωπο”. Η γαλλική κυβέρνηση ζητά μάλιστα η άρση της ασυλίας για την κόρη του Γάλλου εθνικιστή Ζαν Μαρί Λεπέν να ληφθεί «δι’ ανατάσεως της χειρός».

Κι όλα αυτά γιατί το 2010 η Μαρί Λεπέν, στοπλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας της είχε κάνει δηλώσεις κατά των
μουσουλμάνων. Σγκεκριμένα είχε πεί:

“Λυπούμαι, για εκείνους που αρέσκονται να μιλούν για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για μία κατοχή, μπορούμε να  άνουμε λόγο γι’ αυτό, γιατί πρόκειταιγια μία κατοχή εδάφους. Πρόκειται για μία κατοχή των εδαφικών περιοχών, των προαστίων στα οποία εφαρμόζεται ο θρησκευτικός νόμος. Είναι μία Κατοχή.

Βεβαίως δεν υπάρχουν άρματα μάχης, δεν υπάρχουν στρατιώτες, όμως είναι εξίσου μία κατοχή, η οποία επιβάλλεται στους κατοίκους”, είχε δηλώσει η Λεπέν αναφερόμενη στις προσευχές των μουσουλμάνων σε δημόσιους χώρους.

Την υπόθεση είχε αναλάβει να ερευνήσει τον Ιανουάριο του 2011, η εισαγγελία της Λυών η οποία και διέταξε προκαταρκτική έρευνα για υποκίνηση φυλετικού μίσους”, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον της το Κίνημα κατά του Ρατσισμού και για την Φιλία μεταξύ των Λαών (MRAP).

Η Λεπέν πάντως,  δεν φάνηκε να ταράσσεται από το κυβερνητικό αίτημα. Σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε, πως το θέμα «είναι εντελώς τυπικό”  καθώςη εισαγγελία της Λυών έχει ανοίξει την υπόθεση .