Ο Ν. Χριστοδουλίδης εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητά του (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξήγγειλε σήμερα και επίσημα την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, απηύθυνε κάλεσμα προς όλη την κοινωνία και προς όλους τους πολιτικούς χώρους,  ξεδιπλώνοντας το όραμά του ενώπιον κοινού, σε ότι αφορά τους βασικούς άξονες που αφορούν το κυπριακό την κοινωνία και την οικονομία.

Η ομιλία του διήρκεσε 25 λεπτά και και μεταδόθηκε μέσω διαδικτύου.

Αυτούσια η ομιλία Νίκου Χριστοδουλίδη:

Τους τελευταίους μήνες ταξίδεψα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Πήγα σε πόλεις και χωριά, σε όλες τις επαρχίες της πατρίδας μας. Συνομίλησα με χιλιάδες συμπολίτες μας.

Συνάντησα άτομα και οργανωμένα σύνολα από όλο το πολιτικό φάσμα. Μίλησα με δεξιούς, αριστερούς, κεντρώους, οικολόγους, αλλά και αποστασιοποιημένους. Όλοι τους, όλοι σας, μοιραστήκατε μαζί μου την ίδια αγωνία για το μέλλον.

Συζητήσαμε για ώρες τα καθημερινά μας προβλήματα. Άκουσα και μιλήσαμε για τις κοινές μας έγνοιες, ως πολίτες, ως εργαζόμενοι, ως γονείς.

Ανταλλάξαμε απόψεις για την οικονομία, την κοινωνία, την παιδεία, το περιβάλλον, την υγεία, τη διαφθορά, τα ουσιαστικά και καθημερινά θέματα της ζωής μας, που συχνά απουσιάζουν από το δημόσιο διάλογο.

Άκουσα προσεκτικά τις αγωνίες, τις απόψεις, τις προσδοκίες σας. Αντιλήφθηκα ότι η κοινή συνισταμένη είναι η αναζήτηση ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον.

Μιλήσαμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σύγχρονη οικογένεια να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, να αποκτήσει στέγη ή να σπουδάσει τα παιδιά της, για την αγωνία που κυριεύει εμάς τους γονείς όταν νοιώθουμε αδύναμοι στον αγώνα να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τους σύγχρονους κινδύνους.

Άκουσα επιχειρηματίες και έντιμους αφοσιωμένους δημόσιους λειτουργούς και απλούς πολίτες να περιγράφουν πώς η γραφειοκρατία και οι ξεπερασμένες νοοτροπίες εμποδίζουν την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Μίλησα με ανθρώπους της δουλειάς, ανθρώπους της πόλης αλλά και της υπαίθρου, που νοιώθουν πως ακόμα στερούνται των ευκαιριών και εφοδίων για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Μίλησα με γυναίκες που μου είπαν ξεκάθαρα, και έχουν απόλυτο δίκαιο, ότι ακόμη δεν υπάρχουν ίσοι όροι και προϋποθέσεις για να οδηγηθούμε σε ίση εκπροσώπηση σε όλα τα σώματα λήψεως αποφάσεων, για το δίλημμα «καριέρα ή μητρότητα» και το έλλειμμα σε στήριξη και δομές, ώστε να μπορούν να εργάζονται ή και να συμμετέχουν στα κοινά, χωρίς αυτό να αποβαίνει σε βάρος των παιδιών τους ή των ιδίων.

Αντιλήφθηκα τις βαθύτερες αιτίες της υπογεννητικότητας στην πατρίδα μας, τους λόγους που τα νεαρά ζευγάρια δεν τολμούν να δημιουργήσουν μεγάλες οικογένειες και αυτό σαφώς υπονομεύει την ανάπτυξη του κράτους μας.

Άκουσα τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να ανησυχούν για τις συντάξεις τους και για το αβέβαιο μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης, που σχετίζεται άμεσα με την υπογεννητικότητα.

Μίλησα με πολύτεκνους γονείς, χήρες και μονογονιούς, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, προβλήματα και αυξημένες ανάγκες.

Μαζί ανταλλάξαμε πολλούς προβληματισμούς. Συζητήσαμε για ώρες με νέους ανθρώπους, μαθητές και φοιτητές. Σας άκουσα με προσοχή. Μου επισημάνατε την ανάγκη αναβάθμισης της παιδείας – από το πρώτο ως το τελευταίο σκαλί – και “της δια βίου εκπαίδευσης” και κατάρτισης, για την ανάγκη να “τρέξουμε” ως χώρα για να προλάβουμε τις εξελίξεις στην καινοτομία, στην έρευνα, στην τεχνολογία, στην ψηφιοποίηση.

Φίλες και φίλοι,

Κυρίες και κύριοι,

Διανύουμε σήμερα μια από τις πιο δύσκολες και ταραγμένες, θα έλεγα, περιόδους του 21ου αιώνα. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία, βιώνουμε ήδη τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ενός απρόβλεπτου πολέμου στα σύνορα της Ευρώπης.

Συμβαίνουν ριζικές αλλαγές γύρω μας. Τα διεθνή συμβάντα επηρεάζουν δυσμενώς την καθημερινότητά μας. Το αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι συνταγές του παρελθόντος δεν αρκούν, δεν αποδίδουν πια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι κανόνες αλλάζουν και πρέπει με γνώση, σοβαρότητα, νέες ιδέες και σύγχρονες λύσεις, να αντιμετωπίσουμε με πίστη, τόλμη και αποφασιστικότητα τα νέα δεδομένα.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι τα σημεία των καιρών. Δικαίως ανησυχούμε για το μέλλον. Γι’ αυτό, περισσότερο από ποτέ, αναζητούμε ανανέωση, αισιοδοξία και ελπίδα.

Είναι η ώρα να πάψουμε να αναλωνόμαστε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις.

Είναι η ώρα να βάλουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας. Να ακούσουμε τι πραγματικά ενδιαφέρει τους πολίτες. Να πούμε την αλήθεια. Να προτείνουμε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις που απαντούν στα πραγματικά προβλήματα του καθενός μας, χωρίς γενικόλογα και ευχολόγια.

Είναι η ώρα να σταθούμε μπροστά, αλλά και ανάμεσα στους συμπολίτες μας και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την ελπίδα και την προοπτική στην πατρίδα μας.

Εύκολες συνταγές και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Δεν θα κρύψω την αλήθεια. Δεν θα πω μεγάλα λόγια. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και μόνο μια δυνατή ομάδα, στηριγμένη και αποτελούμενη από όλους εμάς, εμείς, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε.

Φίλες και φίλοι,

Είμαι σήμερα εδώ μπροστά και ανάμεσά σας, με καθαρή συνείδηση και καθαρό βλέμμα, με την απαιτούμενη τόλμη και αποφασιστικότητα.

Για εμένα, σκοπός της πολιτικής δεν είναι η διαχείριση της εξουσίας. Σκοπός της πολιτικής είναι να έχεις φιλόδοξο όραμα, να έχεις ήδη θέσει τον στόχο, το πρόγραμμα για να ανοίξεις δρόμους και να δώσεις κίνητρα δημιουργίας· να είσαι πρωτοπόρος, όχι ουραγός. Να είσαι ο ίδιος το παράδειγμα για όλα όσα θέλεις να φέρεις, και ανάμεσα στους συμπολίτες σου να εμπνέεις τους καλύτερούς σου για να εργασθούν πιο σκληρά και από σένα.

Σκοπός της πολιτικής είναι να δημιουργεί πρότυπα και να υπηρετεί αξίες για το κοινό συμφέρον, για την ευημερία του λαού στο σύνολό του, για ελπιδοφόρες προοπτικές για τα παιδιά και τους νέους, τα δικά μας παιδιά.

Τα κράτη, φίλες και φίλοι, προοδεύουν όταν δεν ευημερούν μόνο οι λίγοι. Η Κύπρος θα προοδεύσει ταχύτερα και δικαιότερα, όταν με συγκεκριμένες και καινοτόμες πολιτικές θα ευημερούν όλοι οι πολίτες της, ο καθένας στη ζωή του και όλοι μαζί. Γιατί, μόνο μαζί μπορούμε. Γιατί υπάρχουν ικανοί και έμπειροι άνθρωποι σε όλη την Κύπρο, για να το πετύχουμε μαζί.

Φίλες και φίλοι,

Οραματίζομαι την Κύπρο, με δυνατή οικονομία έναντι της κρίσης, πραγματικά ανταγωνιστική και ανθεκτική, την Κύπρο που πρωταγωνιστεί στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα, με ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα αυξάνει τον παραγόμενο πλούτο, θα μεγιστοποιεί την προστιθέμενή μας αξία και θα δημιουργεί νέες, ποιοτικές, θέσεις εργασίας.

Οραματίζομαι την Κύπρο, που στηρίζει με ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας την εργαζόμενη οικογένεια, τους πολύτεκνους και τους μονογονιούς, που ενισχύει τα εισοδήματά τους, αλλά και εισάγει μέτρα που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.

Οραματίζομαι μια πατρίδα, με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία, που παρέχει ασφάλεια και προστασία σε όλους και ιδίως στους πιο ευάλωτους έναντι της κρίσης: στους μικρομεσαίους, στους επαγγελματίες, στους συνταξιούχους, στα άτομα με αναπηρίες.

Οραματίζομαι μια πατρίδα που λειτουργεί με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ευαισθησία, που σέβεται και στηρίζει τη διαφορετικότητα.

Οραματίζομαι την Κύπρο που στηρίζει ουσιαστικά τον προσφυγικό κόσμο, ο οποίος επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και – παρά τις δεκαετίες που πέρασαν – η πλειονότητά του εξακολουθεί να αγωνίζεται, ας το παραδεχτούμε, όχι επί ίσοις όροις. Δεν λησμονούμε τους ανθρώπους που μέχρι σήμερα κουβαλούν τα τραύματα της εισβολής: τους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων, τους παθόντες και τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας.

Οραματίζομαι την Κύπρο που έχει ένα δημιουργικό εκπαιδευτικό σύστημα, που αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και προσφέρει στα παιδιά μας μόρφωση, γνώση και δεξιότητες, ώστε να έχουν ευκαιρίες απασχόλησης στην αγορά εργασίας: ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που φέρνει κάθε παιδί σε επαφή με την τέχνη και δίνει σε κάθε νέα και νέο εύκολη πρόσβαση στα οφέλη του πολιτισμού και της άθλησης.

Οραματίζομαι μια πατρίδα με ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Στηρίζω ξεκάθαρα το ΓΕΣΥ, την περαιτέρω αναβάθμισή του, με την ενίσχυση των νοσοκομείων και των τμημάτων πρώτων βοηθειών και την ίση και εύκολη πρόσβαση σε θεραπείες και φάρμακα.

Οραματίζομαι την Κύπρο της δικαιοσύνης, που καταπολεμά την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία, τα ελλείμματα ηθικής και δεοντολογίας, τη διαφθορά και τη διαπλοκή, που εισάγει ξεκάθαρες διαδικασίες ελέγχου, διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Οραματίζομαι την Κύπρο που επενδύει στην ποιότητα και στη μοναδικότητα των αγροτικών μας προϊόντων και μέσα από την αγροτεχνολογία καθιστά τον πρωτογενή τομέα πόλο ανάπτυξης.

Οραματίζομαι την Κύπρο, που προστατεύει τον φυσικό μας πλούτο και διατηρεί ένα υγιές και ανθρώπινο περιβάλλον, με καθαρή ενέργεια, περισσότερο πράσινο και βιώσιμη ανάπτυξη, που σέβεται τη φύση, δημιουργεί οικολογική συνείδηση και προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή.

Οραματίζομαι την Κύπρο που διαχειρίζεται αποτελεσματικά και με ανθρωπισμό – μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο – τη μετανάστευση, με σεβασμό στις διεθνείς μας υποχρεώσεις, γι’ αυτούς που πραγματικά δικαιούνται νόμιμη προστασία, αλλά με μηδενική ανοχή για όσους παρανομούν.

Οραματίζομαι την Κύπρο με υπερήφανη εξωτερική πολιτική με διεκδικητικό ρεαλισμό και ισχυρή άμυνα που λειτουργεί αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε επιβουλή.

Οραματίζομαι την Κύπρο στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης ως κόμβο συνεργασίας, ως γέφυρα πολιτισμών, ως κέντρο καινοτομίας και αριστείας.

Οραματίζομαι πάνω από όλα μια επανενωμένη πατρίδα, ελεύθερη, κυρίαρχη και εδαφικά ακέραιη, σύμφωνα με τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα των ΗΕ και το Κεκτημένο της ΕΕ, μια πατρίδα χωρίς τα τουρκικά συρματοπλέγματα της διαίρεσης, χωρίς ξένα στρατεύματα και ξένους εγγυητές, η οποία θα διαδραματίζει το ρόλο που δικαιούται και της αξίζει σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, το απαράδεχτο και παράνομο status quo, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του κυπριακού, ούτε η διχοτόμηση, ούτε η συνομοσπονδία, ούτε η κυριαρχική ισότητα δύο οντοτήτων, ούτε τα δύο κράτη. Έχουμε χρέος να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ουσιαστική αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας, του εδάφους της, του λαού της και των θεσμών της σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό και δημοκρατικό ομοσπονδιακό Κράτος, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια όλων των Κυπρίων θα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Οραματίζομαι την Κύπρο που είμαι σίγουρος, μου το έχεις πει πολλές φορές, οραματίζεσαι και εσύ, έστω και αν κάποια στιγμή έχασες την ελπίδα σου και τα παράτησες.

Οραματιζόμαστε, σκεφτόμαστε και θέλουμε τα ίδια πράγματα. Ήρθε η ώρα, αφού συμφωνούμε, να το προσπαθήσουμε μαζί, όλοι, για την Κύπρο των παιδιών μας. Δεν είναι επιλογή. Είναι χρέος. Είναι οφειλή όλων μας.

Φίλες και φίλοι,

Σε εννιά περίπου μήνες από σήμερα θα επιλέξουμε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επόμενη κρίσιμη πενταετία. Εγώ, εσύ, όλοι μας, όλοι μαζί, έχουμε υποχρέωση να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Σε αυτό το ραντεβού με την ιστορία, ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όλοι, ακόμη και εσείς που απογοητευμένοι έχετε απομακρυνθεί. Είστε, είμαστε όλοι σημαντικοί.

Αυτές οι εκλογές δεν είναι μάχη παρατάξεων και κομμάτων. Δεν είναι εξάλλου βουλευτικές εκλογές.

Πρωτίστως είναι μάχη ιδεών και αξιών, μάχη οράματος, πραγματικής βούλησης και ικανότητας για έργο. Είναι μάχη για το μέλλον μας.

Και εδώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ούτε ενδιαφέρομαι, ούτε θέλω, ούτε πρόκειται να ιδρύσω κόμμα.

Η πραγματική επιλογή είναι, αν θα προχωρήσουμε κοιτάζοντας μπροστά, ή αν θα μείνουμε κολλημένοι στις συνήθειες του χθες, κυρίως λόγω έλλειψης τόλμης, αν θα βαδίσουμε ενωμένοι, ή αν θα διχαστούμε από συνθήματα και διλήμματα του παρελθόντος, αν θα συνεχίσουμε να μεμψιμοιρούμε, ή αν θα δουλέψουμε μαζί.

Η πολιτική μου προέλευση, φίλες και φίλοι, είναι γνωστή, το ίδιο και η προσωπική μου καταβολή και η στάση μου στη ζωή. Με γνωρίσατε. Γνωριζόμαστε καλά.

Είναι μικρή η πατρίδα μας, και οι προκλήσεις της πολύ μεγάλες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της περιχαράκωσης. Όλοι γνωρίζουν τη στενή και διαχρονική μου σχέση με τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Εργάστηκα, εξάλλου, σκληρά από όποιο αξίωμα και ιδιότητα ο Νίκος Αναστασιάδης μου εμπιστεύτηκε, και του είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων.

Αναγνωρίζω τη συνεισφορά όλων των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οικοδόμηση της σύγχρονης Κύπρου. Εκτιμώ το έργο που έγινε σε όλους τους τομείς. Δεν μηδενίζω. Την ίδια ώρα, με καθαρό μυαλό αναγνωρίζω λάθη, ελλείψεις και παραλείψεις, γιατί, Κυρίες και Κύριοι, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και αυτό είναι το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει, διότι διακυβεύεται, όχι το προσωπικό μας σπίτι, αλλά η πατρίδα μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Με πλήρη συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης, με σεβασμό στην ιστορική πορεία του κυπριακού ελληνισμού, με καθαρούς στόχους για το ευρωπαϊκό μέλλον της πατρίδας μας, ανακοινώνω την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στέλνω ένα ειλικρινές μήνυμα, αλλά και την ξεκάθαρη δική μου υπόσχεση προς κάθε πολίτη αυτής της χώρας: Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να πάμε ενωμένοι προς τις εκλογές, σε μια συνενωτική πορεία ανανέωσης, προοπτικής και ελπίδας. Θέλω να συμμετέχουν όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, στο νέο ξεκίνημα της πατρίδας μας.

Οι προκλήσεις, τα προβλήματα, αλλά και οι ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, οι αλλαγές που συμβαίνουν σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, απαιτούν μια κυβέρνηση που θα εγγυάται την ενότητα του λαού και τη συνεργασία όλων.

Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Η κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί, εάν με τιμήσετε με την ψήφο σας, θα περιλαμβάνει τους πιο ικανούς, ανεξάρτητα πολιτικής, ιδεολογικής και κοινωνικής προέλευσης και από αυτούς που θα με ψηφίσουν και από εκείνους που δεν θα το πράξουν.

Το μέλλον της Κύπρου και η ευημερία του λαού μας είναι για μένα αδιαπραγμάτευτες, και μόνο μια κυβέρνηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων μπορεί να την εγγυηθεί.

Οι ηγεμονισμοί, οι αλαζονικές συμπεριφορές και τα διχαστικά κηρύγματα ανήκουν στο παρελθόν και δεν μας αφορούν. Η διακυβέρνηση της Κύπρου είναι υπόθεση όλων μας.

Είμαι αποφασισμένος και θα μείνω μακριά από ψευτοδιλήμματα, διαχωριστικές γραμμές, προσωπικές στρατηγικές και άγονες αντιπαραθέσεις. Δεν θα μιλήσω για συμμαχίες, για συσχετισμούς, για ισορροπίες. Δεν θα καλέσω κανέναν να προεξοφλήσει την ψήφο του. Δεν θα εκβιάσω κανέναν για το πώς θα ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα. Οφείλουμε το σεβασμό στην αντίθετη άποψη αλλά απαιτούμε και το σεβασμό και στη δική μας.

Θα ακολουθήσω τον ίδιο δρόμο, θα πορευτώ χωρίς να ξεχνώ στιγμή την αφετηρία μου, τις αρχές μου, χωρίς εκπτώσεις και ηθικούς συμβιβασμούς, ανεξαρτήτως του τι και πώς θα με αντιμετωπίσουν, πώς θα μας αντιμετωπίσουν.

Έχω πλήρη συνείδηση, φίλες και φίλοι, ότι η ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου προσκρούει σε κατεστημένες συνήθειες και την πεπατημένη. Δεν ήταν, δεν είναι για μένα ο εύκολος δρόμος.

Δεν θα ασχοληθούμε με άσκοπους διαξιφισμούς και αλληλοκατηγορίες. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του Κυπριακού λαού. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλους εσάς, σε εμάς! Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ότι είμαστε σε αυτή την πορεία μαζί.

Μου το είπατε πολλές φορές, όλους αυτούς τους μήνες που συζητάμε, το λέω και εγώ σήμερα: Όλοι μαζί μπορούμε.

Επικεντρωνόμαστε στο διάλογο με το λαό, στα πραγματικά του προβλήματα. Επικεντρωνόμαστε στο πρόγραμμά μας και στις λύσεις που θα μας πάνε μπροστά.

Ήδη, ομάδες ειδικών επιστημόνων, τεχνοκρατών, ακαδημαϊκών και επαγγελματιών επεξεργάζονται το πρόγραμμά μας και τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του σε κάθε τομέα πολιτικής.

Συνεχίζουμε το διάλογο. Στο επόμενο διάστημα θα ακούσουμε τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και φορέων, θεσμικών αξιωματούχων, καθώς και πολιτικών δυνάμεων που συμμερίζονται το δικό μας όραμα. Θα συνεχίσω να σας ακούω όλους. Μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος με την κοινωνία, θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας, ώστε να γίνει κτήμα όλων των Κυπρίων.

Φίλες και φίλοι,

Πιστεύω στην Κοινωνία των Πολιτών. Πιστεύω στη Συμμετοχική Δημοκρατία, στη Συνεργασία. Πιστεύω στη δύναμη των πολλών, για τους πολλούς, όμως πιστεύω και στην τόλμη και αποφασιστικότητα. Είναι η ελεύθερη έκφραση, η δημιουργικότητα, η σύνθεση απόψεων και η εξεύρεση συναινετικών λύσεων, η ανοχή στη διαφορετική άποψη, η συμμετοχή και η παρέμβαση των πολιτών, αυτές και μόνο αυτές που θα φέρουν την κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ευημερία, καλύπτοντας την απόσταση μεταξύ κοινωνίας και εξουσίας.

Απευθύνομαι σήμερα σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Απευθύνομαι με ειλικρίνεια στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, όλων των ηλικιών, αλλά και σε όσους έχουν δικαιωματικά και εύλογα απογοητευτεί από προηγούμενα ελλείμματα και συνειδητά απείχαν.

Απευθύνομαι σε όλους, ανεξάρτητα από την πολιτική τους ένταξη, την κοινωνική τους αναφορά και την κομματική τους προτίμηση και τους καλώ να αγωνιστούν δίπλα μας, μαζί μας, για το μέλλον των παιδιών μας.

Σας προσκαλώ να μιλήσουμε για όσα μας ενώνουν, για αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε, να βελτιώσουμε, ώστε να χτίσουμε μια μεγάλη, πλατιά και δυνατή κοινωνική συμμαχία, που θα φτιάξει την Κύπρο που θέλουμε, την Κύπρο του Αύριο.

Το χρωστάμε στην ιστορία μας, σε εμάς τους ιδίους και – πάνω από όλα – το χρωστάμε στους νέους και στις νέες, στο μέλλον μας. Το χρωστάμε στα δικά μας παιδιά.

Ξεκινάμε μαζί και ξεκινάμε δυνατά, ενωμένοι, δυνατοί και αισιόδοξοι, χωρίς διακρίσεις, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς παρωπίδες, πρωταγωνιστές όλοι μας σε ένα μέλλον ευημερίας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας.

Απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη που παλεύει για την προκοπή του, σε κάθε οικογένεια που χρειάζεται στήριξη, σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε επιχειρηματία, σε κάθε δημόσιο λειτουργό, σε όλους, και μεταφέρουμε το ξεκάθαρο μήνυμά μας: Κανείς δεν θα μείνει στη γωνιά! Κανείς δεν πρέπει να φοβάται, γιατί όλοι έχουν ρόλο να παίξουν και γιατί όλους τους θέλουμε και τους χρειαζόμαστε δίπλα μας.

Για ένα θέλω να είστε απόλυτα βέβαιοι: Η πολιτική δυναμική που μας οδήγησε σήμερα ως εδώ, γίνεται κάθε μέρα πιο ισχυρή! Το φράγμα του φόβου έσπασε. Το κύμα της υποστήριξης μεγαλώνει. Έχουμε μαζί μας σε αυτή την πορεία, όλους τους πολίτες της Κύπρου. Στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Πάφο, από την Αμμόχωστο, τη Μόρφου, την Κερύνεια, την Καρπασία, στις Κυπριακές παροικίες στο Εξωτερικό: στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία, στις πόλεις και τα χωριά μας, όπου χτυπάει η καρδιά των Κυπρίων που ξέρουν να αγωνίζονται, να δημιουργούν, να προσφέρουν στον τόπο και την πατρίδα μας.

Φίλες και φίλοι,

Προσκαλώ τον καθένα και την καθεμιά από εσάς, από αύριο και μέχρι τις εκλογές, να βγείτε μπροστά και να γίνετε εσείς οι πρωταγωνιστές της ανανέωσης, να μεταφέρετε το μήνυμα της προοπτικής και της ελπίδας σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε κοινωνική ομάδα, διότι η πραγματική δύναμη, αυτή που μας ενώνει, είστε εσείς.

Σας καλώ μαζί να δώσουμε το μεγάλο αγώνα για την Κύπρο του 21ου αιώνα! Να εργαστούμε μαζί να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο, για εμάς και τα παιδιά μας!

Να κάνουμε την Κύπρο μας, ισχυρή και σεβαστή στην Ευρώπη!

Να χτίσουμε μια Κύπρο υπερήφανη, δίκαιη, με αυτοπεποίθηση.

Την Κύπρο της ανάπτυξης.

Την Κύπρο της προοπτικής και της ευημερίας.

Την Κύπρο της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Την Κύπρο του Αύριο.

Την Κύπρο που δικαιωματικά οραματιζόμαστε.

Την ευρωπαϊκή Κύπρο!

https://youtu.be/XVMDFWIkouo