Ο Ν. Παπαδόπουλος εξέφρασε στην Τρόικα τις θέσεις του ΔΗΚΟ για την οικονομία

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε στην Τρόικα τις θέσεις του κόμματος του για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του ΔΗΚΟ.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ επανέλαβε στην Τρόικα ότι οι οδηγίες ορισμού των μη-εξυπηρετούμενων δανείων οι οποίες είχαν συμφωνηθεί από την Τρόικα και τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, συνιστούν δυσμενή διάκριση σε βάρος της Κύπρου αφού εξογκώνουν απότομα και αδικαιολόγητα τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια και πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ προτείνει να γίνει άμεσα, προσωρινή αλλαγή του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως ισχύει στις άλλες χώρες, για περίοδο δύο χρόνων.

Σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας, είπε ότι κατέθεσαν στην Τρόικα τις εισηγήσεις τους για την προστασία των δανειζομένων και της πρώτης κατοικίας οι οποίες αφορούν τη θεσμοθέτηση του Κώδικα Δεοντολογίας, την αναβάθμιση των εξουσιών του Επιτρόπου επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών, και τα αντικίνητρα που πρέπει να υπάρχουν για να εξαναγκάζονται οι τράπεζες να ακολουθούν τον κώδικα και να προβαίνουν σε αναδιάρθρωση των δανείων

Επίσης, κατέθεσαν εισηγήσεις για την προώθηση της ανάπτυξης, μεταξύ άλλων: την προεξόφληση των συμβολαίων διαχείρισης κρατικής περιουσίας για να προεισπράξουμε ένα ποσό της τάξης των €300 – €400 εκ, την δημιουργία ενός πραγματικού αποθεματικού και επενδυτικού ταμείου από τα πλεονάσματα €500 εκ. του ΤΚΑ και να πληρώνονται τα μεταβιβαστικά τέλη με μηνιαίες δόσεις, ενώ μετέφεραν στην Τρόικα τις ανησυχίες τους για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και κατέθεσαν εισήγηση για να αυξηθεί από τους 6 στους 9 μήνες το ανεργιακό επίδομα.

Σε ερώτηση για την στάση που τήρησε το κλιμάκιο της Τρόικας στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “η Τρόικα άκουγε, κατέγραφε και δεν απαντούσε” για να προσθέσει ότι “τουλάχιστον ακούν και συζητούν και σε εμάς εναπόκειται να διεκδικήσουμε υπεύθυνα ούτως ώστε αυτές οι εισηγήσεις να μετατραπούν σε προγράμματα διακυβέρνησης”.

Σε σχέση με τα ψηλά επιτόκια, ανέφερε ότι αυτά αποτελούν το σύμπτωμα της αρρώστιας, η οποία είναι η αβεβαιότητα που νοιώθουν οι πολίτες σε σχέση με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, οι οποίοι φοβούνται να βάλουν τα χρήματά τους στις κυπριακές τράπεζες και οι τράπεζες φοβούνται να δανείσουν. “Πρώτα πρέπει να λύσουμε την αρρώστια που είναι η ανασφάλεια”, είπε.

Αναφέρθηκε τέλος και στην κοινή πρόταση που κατατέθηκε με το ΑΚΕΛ λέγοντας ότι είναι μια πρόταση για να περιοριστεί το ύψος του επιτοκίου για τους τόκους υπερημερίας προκειμένου να βοηθηθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων.