Ο Ντενκτάς “πάγωσε” συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού, λέει σύμβουλος του Οζάλ

Τη δική του εκδοχή της ιστορίας για την επίλυση του κυπριακού κατέθεσε ο Μπουλέντ Σεμιλέρ. Ο σύμβουλος του πρώην προέδρου της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, στην εφημερίδα «Χαβαντίς».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, ο κ.Οζάλ είχε συμφωνήσει με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορζ Μπους -μετά την πρώτη κρίση του πολέμου του Κόλπου- για επίλυση του Κυπριακού. Τα εμπόδια όμως που προέβαλε ο τότε ηγέτης των Τουρκοκύπριων Ραούφ Ντενκτάς, «πάγωσε» τις εξελίξεις.

Ο Τζόρτζ Μπους ήθελε, όπως υποστηρίζει να ευχαριστήσει τον Οζάλ για την βοήθεια που είχε προσφέρει η Τουρκία στον πόλεμο του Κόλπου και προσφέρθηκε μετά από σχετικό αίτημα του Οζάλ, να επιδιώξει επίλυση του Κυπριακού. Ο Οζάλ κάλεσε τον Ντενκτάς στην Άγκυρα και ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ  θα είχε επαφές στον Παρίσι με τον Έλληνα πρωθυπουργό και έτσι «δουλειά θα τέλειωνε».

Ο Ντενκτάς αρχικά διεμήνυσε ότι ήταν άρρωστος. Ο Τούρκος  πρόεδρος έστειλε το προεδρικό αεροσκάφος να τον παραλάβει. Όταν τελικά έγινε η συνάντηση και ενώ ο Οζάλ προσπαθούσε να του εξηγήσει τί γινόταν, ο έβγαζε φωτογραφίες το χώρο, το περιβάλλον και τον παπαγάλο που ήταν εκεί. «Εντάξει;» τον ρώτησε στο τέλος της κουβέντας ο Οζάλ, «εντάξει» απάντησε ο Ντενκτάς.

Συνεχίζοντας να εξιστορεί  ο Σεμιλέρ, ο Ραούφ Ντενκτάς πήγε στην Άγκυρα για να επισκεφθεί δήθεν το στρατιωτικό νοσοκομείο Γκιούλχανε. Στην πραγματικότητα επισκέφτηκε τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον Αλπασλάν Τουρκές και τον τότε αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Την επομένη, σημείωσε, είχε συνεδρία η Τουρκική Βουλή, ενώ η “Χουριέτ” είχε τίτλο «Ο Οζάλ πουλά την Κύπρο, φεύγει από τα χέρια μας».