Ο Νταβούτογλου προσγείωσε τους αισιόδοξους

Όσοι αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τις συνομιλίες που ξεκινά σε λίγο ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον κατοχικό ηγέτη κ. Έρογλου πρέπει να έχουν προσγειωθεί από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου.

Ο κ. Νταβούτογλου μίλησε (και πάλι) για ιδρυτικά κράτη βυθίζοντας στο έλεος της ιστορίας το επιχείρημα κάποιων ότι με το κοινό ανακοινωθέν οι Τούρκοι αποδέχτηκαν την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μίλησε για τους φυσικούς πόρους και έβαλε στο ίδιο κουτί το «νερό της ειρήνης» δηλαδή τον αγωγό που θα μεταφέρει νερό από την Τουρκία, με το φυσικό αέριο της Κυπριακής ΑΟΖ, κάνοντας ξεκάθαρες τις στρατηγικές προθέσεις της κατοχικής χώρας. Για τον κ. Νταβούτογλου το κοινό ανακοινωθέν “είναι το καλύτερο και καλύπτει πλήρως την Τουρκία”.

Τώρα, πως είναι δυνατόν να καλύπτεται πλήρως η Τουρκία και παράλληλα το ίδιο κοινό ανακοινωθέν να ικανοποιεί την κυπριακή ηγεσία είναι άξιον απορίας. Την ίδια ώρα ο Έρογλου επαναφέρει (και πάλι) το θέμα ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και των τουρκικών εγγυήσεων.

Ας το παραδεχθούμε. Στο βιβλίο των υποχωρήσεων της κυπριακής ηγεσίας έναντι του τουρκικού ετσιθελισμού και αλαζονείας, σήμερα γράφεται ακόμα μία θλιβερή σελίδα.