Ο Ντίνος Μιχαηλίδης “αναπνέει ελεύθερα” και μάλιστα χωρίς καμία εγγύηση

«Αναπνέω ελεύθερα», ήταν τα πρώτα λόγια που είπε τηλεφωνικά  ο κ. Μιχαηλίδης, ευρισκόμενος καθ’ οδόν από τις φυλακές στο σπίτι όπου θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα.

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών,  Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα επί ημερών Ακη Τσοχατζόπουλου, αποφυλακίστηκε απόψε,  στις 7.30 ακριβώς, με μόνο περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από την Ελλάδα.

Εξέτιε την ποινή του στις φυλακές του Αυλώνα, στη βόρεια Αττική, μαζί με το γιο του Μιχάλη, στον οποίο επιβλήθηκε η ίδια ποινή για την ίδια υπόθεση. Ο Μιχάλης δεν αποφυλακίζεται.

Όπως εξήγησε ο συνήγορος της οικογένειας Άρης Χαραλαμπάκης, η αποφυλάκιση του πατέρα Μιχαηλίδη αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που στηρίχτηκε στις πρόσφατες ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα που δίνουν τη δυνατότητα «επί όρων απόλυσης» σε κρατούμενους που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, όπως προχωρημένη ηλικία, συμπλήρωση μέρους της ποινής, και εχόντων μεγάλο ποσοστό αναπηρίας.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάνθηκε ότι ο πρώην Υπουργός της Κύπρου πληροί και τα τρία αυτά κριτήρια, άρα πρέπει να απολυθεί.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που συμπληρώθηκαν από τον λεγόμενο Νόμο Παρασκευοπούλου, που είναι ο τωρινός Υπουργός Δικαιοσύνης, και που κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι τις προώθησε «φωτογραφικά» προκειμένου να αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός της “17 Νοέμβρη” λόγω «μεγάλου ποσοστού αναπηρίας».

Βάσει της ίδιας διάταξης πάντως, και συγκεκριμένα κριθείς ότι είχε μεγάλο ποσοστό αναπηρίας, αποφυλακίστηκε πριν μερικούς μήνες και ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια για κατάχρηση εξουσίας.

Μοναδικός όρος που ετέθη για την αποφυλάκιση του Ντίνου Μιχαηλίδη είναι η απαγόρευση της εξόδου του από τη χώρα. Έτσι, όπως είπε ο συνήγορός του, θα πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα μέχρις ότου τελεσιδικήσει η υπόθεσή του.

Πατέρας και γιος έχουν εφεσιβάλει την πρωτοβάθμια απόφαση και αναμένουν να οριστεί δικάσιμος σε δεύτερο βαθμό. Πιστεύουν ότι η καταδίκη τους ήταν άδικη, και ότι βασίστηκε εν πολλοίς στη μία και μοναδική μαρτυρία του Νίκου Ζήγρα, πρώτου εξάδελφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, που καταδικάστηκε για την ίδια υπόθεση, αλλά έτυχε επιείκειας επειδή δέχτηκε να καταθέσει στοιχεία που λέει ότι γνώριζε στη δίκη Μιχαηλίδη.

Ελπίζεται από τη μεριά του πρώην Υπουργού, ότι η δίκη σε δεύτερο βαθμό θα διεξαχθεί εντός του 2016 και ότι θα καταλήξει σε αθωωτική απόφαση.

Μέχρι τότε, ο Ντίνος Μιχαηλίδης θα παραμείνει σε σπίτι συγγενικού του προσώπου στην Αθήνα ενώ ταυτόχρονα, όπως δήλωσε ο δικηγόρος κ. Χαραλαμπάκης, καταβάλλονται προσπάθειες βάσει μιας άλλης διάταξης του νόμου να επιτευχθεί αποφυλάκιση και του Μιχάλη Μιχαηλίδη, συγκεκριμένα με προσωρινή διακοπή της ποινής.

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι ο Ντίνος Μιχαηλίδης δεν θα καταβάλει εγγύηση για να αφεθεί ελεύθερος. Πριν μερικούς μήνες το δικαστήριο είχε αποφανθεί και πάλι ότι θα μπορούσε να αποφυλακιστεί αλλά με την καταβολή εγγύησης 700.000 ευρώ. Το ποσό θεωρήθηκε υπερβολικό από την οικογένεια, η οποία και δήλωσε ότι εκτός αυτού δεν το διαθέτει κιόλας. Έτσι, ο πρώην Υπουργός παρέμεινε έγκλειστος. Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, η εγγυοδοσία δεν είναι υποχρέωση πια.

Από την Κύπρο ήρθαν και είναι στο πλευρό του Ντίνου Μιχαηλίδη μέλη της οικογένειάς του. Ο ίδιος,  είναι «καταβεβλημένος αλλά και ανακουφισμένος». Στην πρωτοβάθμια επιδίκαση της υπόθεσή του γιατρός είχε καταθέσει ότι η κατάσταση της υγείας του, λόγω οξύτατου καρδιολογικού προβλήματος, είναι τόσο επιβαρυμένη, που «τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή του».

Ανακοινώνοντας την απόφαση της ενοχής του, το δικαστήριο υπογράμμισε ότι επείσθη ότι διέπραξε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορήθηκε. Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνος Μιχαηλίδης, ο γιος του Μιχάλης, επιχειρηματίας, και άλλα 3 πρόσωπα κατηγορήθηκαν για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) στην αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου στην Ελλάδα.