Ο Μπαν Κι Μουν εξισώνει το θύμα με τον θύτη

Ακολουθούν δηλώσεις σε Ανακοίνωση Τύπου του Προέδρου του ΔΗΚΟ:

Προκλητική η ουδετερότητα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις τουρκικές παραβιάσεις

Οφείλει ο θεματοφύλακας της διεθνούς νομιμότητας να καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία ενός κυρίαρχου κράτους μέλους του ΟΗΕ

Έντονη ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μετά τη χθεσινή συνάντηση του με τον Ειδικό του Σύμβουλο στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Ο Μπαν Κι Μουν επιδεικνύοντας προκλητική ουδετερότητα, κάλεσε «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση», εξισώνοντας ουσιαστικά τον θύτη, που είναι η Τουρκία, με το θύμα που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της τα οποία παραβιάζονται.

Είναι θλιβερό που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θεματοφύλακας των διεθνών αρχών δικαίου, απευθύνεται εξίσου στην πλευρά μας και όχι αποκλειστικά στην κατοχική Τουρκία, η οποία εισέβαλε παράνομα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οφείλει ο κ. Μπαν, να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα για αποκατάστασης της νομιμότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και να καλέσει την Τουρκία να συμμορφωθεί άμεσα με το διεθνές δίκαιο.

Πέραν αυτού όμως, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η νέα δήλωση του Γενικού Γραμματέα αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση υπήρξε αδρανής και ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μια κρίση η οποία ήταν αναμενόμενη εδώ και αρκετό καιρό.

Το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει τη θέση υπέρ της λήψης πρόσθετων μέτρων που να προκαλούν πολιτικό κόστος στην Τουρκία και, επιπρόσθετα, να ευαισθητοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία είτε αγνοούν την πραγματικότητα στην περιοχή είτε επιλέγουν να την αγνοήσουν.