Ο Μπαν Γκι Μουν καλεί τις δύο πλευρές να μη χάσουν την ευκαιρία για λύση

Ο Μπαν Γκι Μουν,  κάλεσε τις δύο πλευρές στην Κύπρο να εκμεταλλευτούν το παράθυρο ευκαιρίας για επανέναρξη των συνομιλιών.

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα ο κ. Μπαν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου την παραμονή των Χριστουγέννων με τον οποίο συζήτησε για το κοινό ανακοινωθέν για επανέναρξη των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Ερογλου εξήγησε στον ΓΓ του ΟΗΕ όλες τις πρωτοβουλίες, όπως αναφέρεται, που ανέλαβε η τ/ κ πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών.

Εξάλλου, σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η λεγόμενη προεδρία στα κατεχόμενα αναφέρεται ότι ο ΓΓ δήλωσε πως είναι ενήμερος για τις προσπάθειες της τ/κ πλευράς τις οποίες και χαιρέτισε, όπως αναφέρεται. Προστίθεται ακόμη ότι ο κ. Μπαν χαιρέτισε και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η λεγόμενη προεδρία, ο ΓΓ των ΗΕ δήλωσε πως θα υπάρξει μια ανάπαυλα στις προσπάθειες για επανάληψη των συνομιλιών λόγω των εορτών και της Πρωτοχρονιάς και ότι αυτό το γεγονός θα δώσει την ευκαιρία και στις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν την τελευταία πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί.

Σημείωσε ακόμη, σύμφωνα πάντα με τα όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα, ότι ο Ειδικός του Σύμβουλος για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα επιστρέψει στο νησί τον Ιανουάριο πριν ετοιμάσει έκθεση προς τα ΗΕ για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Ο κ. Μπαν φέρεται να δήλωσε ακόμη πως αναμένει από τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για επανέναρξη των συνομιλιών όταν θα έχει ετοιμαστεί και η έκθεση του Ειδικού του Συμβούλου.