Ο Μητσοτάκης στη Βαρυμπόμπη: Οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν – Τα σπίτια θα ξαναχτιστούν

Δηλώσεις μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη έκαναν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός, Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς για την μεγάλη φωτιά στην Βαρυμπόμπη.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι άνδρες και οι γυναίκες της Πυροσβεστικής έκαναν σημαντική δουλειά σε μία μεγάλη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. «Ζήσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Κρατώ ως θετικό ότι ως θετικό δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Δούλεψε υποδειγματικά το σύστημα των εκκενώσεων. Οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν. Τα σπίτια θα ξαναχτιστούν».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν και αμέσως μόλις η πυρκαγιά τεθεί υπό έλεγχο θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα σπίτια θα ξαναχτιστούν. Συνέχισε επίσης σημειώνοντας πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί καθώς θα έχουμε ακόμα μπροστά μας ημέρες καύσωνα κλείνοντας με την ευχή «η ζημιά να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη».

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Έγινε μία πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα. Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές αυτές, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα τω Θεώ μέχρι σήμερα, μέχρι στιγμής, δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ότι το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά. Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν. Από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών, τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, οπότε θα ζητήσω από όλες και από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από εδώ και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Και πάλι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην Αστυνομία, τους εθελοντές μας που με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς στις δηλώσεις του τόνισε πως η νύχτα που πέρασε ήταν εξαιρετικά δύσκολη, ωστόσο σημείωσε πως η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα τμήματα έφερε καρπούς. Όπως είπε από τα τέσσερα ενεργά μέτωπα έχει μείνει μόνο ένα τονίζοντας πως αυτή την στιγμή έχει να γίνει πολλή δουλειά στις ρεματιές και τις χαράδρες που βρίσκονται στην περιοχή. Παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς βοήθησε και το γεγονός πως κατά την διάρκεια της νύχτας υπήρχε άπνοια ενώ και ανέβηκαν και τα επίπεδα της υγρασίας.

Έκλεισε δε σημειώνοντας πως πλέον τα ενάερια μέσα τα οποία επιχειρούν από το πρωί έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή. «Να κλείσουν τα μέτωπα και να οριοθετηθεί η φωτιά».

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

Ήταν άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα και στα τέσσερα μέτωπα έφερε καρπούς. Από τα τέσσερα μέτωπα, το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό, τα υπόλοιπα σε ύφεση. Υπάρχει πάρα πολλή ακόμα δουλειά να κάνουμε μέσα στο πεδίο, μέσα στις ρεματιές και νομίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προχωρήσαμε σε επιπλέον απομακρύνσεις και εκκενώσεις. Καταλαβαίνετε ότι το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο, μας βοήθησε το γεγονός ότι οι άνεμοι είχαν πέσει, υπήρχε μία σχετική άπνοια, είχε ανέβει σχετικά η υγρασία και με τη δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα, νομίζω ότι καταφέραμε και μειώσαμε τα μέτωπα. Για αυτό και πλέον τα εναέρια έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή, να κλείσουν λιγάκι τα μέτωπα αυτά, ώστε να πάμε σε μία τουλάχιστον οριοθέτηση της κατάστασης.

Στην σύσκεψη που έγινε στο Συντονιστικό, μετείχαν, επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θόδωρος Λιβάνιος και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά τη σύσκεψη πήγε στις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, είδε από κοντά τις καταστροφές, συνομίλησε με τους ανθρώπους που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της φωτιάς και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και ο συντονισμός τους οικοδομήθηκε στη βάση της κεντρικής απόφασης να απλωθεί ομπρέλα προστασίας των πολιτών που βρίσκονταν στις περιοχές, όπου ξέσπασε ο πύρινος εφιάλτης. «Έγιναν και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να τεθούν σε πλήρη έλεγχο οι 81 δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε ένα 24ωρο, να σωθούν περιουσίες και κυρίως να προστατευτούν από την πύρινη απειλή οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη θέλοντας να υπογραμμίσουν την κατεύθυνση του συναγερμού και τη βασική προτεραιότητα του σχεδίου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δια στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου και στη συνέχεια ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Νίκος Χαρδαλιάς από το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, επιχείρησαν χθες να περιγράψουν το πλαίσιο για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης, στην Βαρυμπόμπη της Αττικής και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Εύβοια, στη Μεσσηνία και στην Κω. Ο κ. Μητσοτάκης κατά την χθεσινή επίσκεψή του στο Ενιαίο Κέντρο του Χαλανδρίου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των πυρκαγιών και έλαβε την διαβεβαίωση ότι όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι δυνάμεις είχαν ριχτεί από την πρώτη στιγμή στη μάχη στα πολλαπλά μέτωπα. Επιστρέφοντας στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμεινε σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, οι οποίοι ανέλαβαν σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους στα άλλα υπουργεία να κάνουν τις αναγκαίες κινήσεις στον τομέα ευθύνης τους.

Εν τω μεταξύ μαίνεται η εκτεταμένη πυρκαγιά στην περιοχή Βαρυμπόμπης-Κρυονερίου-Τατοΐου, σε πολλαπλές διάσπαρτες εστίες και παρά την ολονύκτια μάχη των χερσαίων πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες. Έως και λίγη ώρα πριν την ανατολή του ηλίου, όταν και θα ενεργοποιηθούν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, οι βασικές εστίες της φωτιάς εντοπίζονταν πέριξ του νεκροταφείου Κρυονερίου και στο Ρέμα της Χελιδονούς, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταφένουν να την συγκρατήσουν.

Ενεργά μέτωπα εντοπίζονταν σε Βαυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και Τατόι. Η όλη εικόνα παρέπεμπε σε ύφεση, όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, εκφράζοντας ελπίδες ότι τα μέτωπα που καίνε ακόμα, θα αντιμετωπιστούν με το που σηκωθούν τα εναέρια μέσα.