Ο Μαδούρο άνοιξε τα σύνορα με την Κολομβία για να πάρουν τρόφιμα και φάρμακα

«Σε ευχαριστώ Κολομβία!», φώναζαν μερικοί Βενεζουελάνοι που αυτήν την Κύριακή, ενώ περπατούσαν ανάμεσα σε ένα κύμα χιλιάδων συμπατριωτών τους, πήγαν μέχρι την Κούκουτα για να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα που δεν μπορούσαν να βρούν στην χώρα τους. Αυτό έγινε εφικτό, καθώς η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, λες και επρόκειτο για χάρη όπως σατιρίζει και η «El Mundo», τους έδωσε μια «άδεια» δεκατεσσάρων ωρών για να το κάνουν: από τις έξι το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα. «Ξαναψηφίστε τον Μαδούρο!», απαντούσαν μερικοί.

Από τις τέσσερις τα ξημερώματα, άρχισαν να σχηματίζονται μεγάλες ουρές ανθρώπων που αποφάσισαν να διασχίσουν την γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ που ενώνει την Βενεζουέλα με την Κολομβία. Μέσω της γέφυρας οι κάτοικοι της Βενεζουέλας έφταναν στην κολομβιανή πόλη Κούκουτα στην αναζήτηση αγαθών πρώτων αναγκών.

Περίπου έντεκα ώρες αφού είχαν ανοίξει τα σύνορα, σύμφωνα με απεσταλμένη ρεπόρτερ στο σημείο, περισσότεροι από 15.000 Βενεζουελάνοι είχαν καταφέρει να περάσουν στην γείτονα χώρα.

Η απόφαση για την «άδεια» αυτή πάρθηκε σε μια συνάντηση του Μαδούρο με διάφορους κυβερνήτες και ανακοινώθηκε από τον Χοσέ Γκρεγκόριο Μόρα, κυβερνήτη της πόλης Τάχιρα, με το κόμμα της κυβέρνησης.

«Ο κόσμος δεν έχει να φάειο και δεν υπάρχουν φάρμακα. Το άνοιγμα των συνόρων ανακουφίζει, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα στενό δίχως έξοδο. Υπάρχουν τομείς της Κολομβίας που σδεν θέλουν να ανοίκουν τα σύνορα καθώς μπορεί να δημιουργηθεί μια βαθιά κρίση αποεδαφοιήσης και προσφύγων, παρόμοια με καμία άλλη στην ιστορία μας», προειδοποιήσε ο γνωστός στην Βενεζουέλα πολιτικός αναλυτής, Λουίς Σαλαμάνκα.